Nabavka madraca i posteljine u vrijeme pandemije: Neko profitirao, neko donirao

13.05.2020. 11:50 / Izvor: Akta.ba

U moru milionskih iznosa, nisu zanemarivi ni oni manji iznosi pogotovo kad se radi o nabavci posteljine i madraca za opremanje izolatorija i karantena.

 

Agencija za javne nabavke kao odgovor na pandemiju korona virusa olakšala je postupke hitne nabavke usluga i roba putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja. Ovu mogućnost iskoristile su mnog institucije tokom nabavke zaštitne i medicinske opreme. 

U moru milionskih iznosa, nisu zanemarivi ni oni manji iznosi pogotovo kad se radi o nabavci posteljine i madraca za opremanje izolatorija i karantena. 

Analizom tenderskih ugovora za vrijeme vanrednog stanja ( mart-april), evidentno je da su se u jeku pandemije virusa korona, gdje su sve oči bile uprte u što bezbolnije rješenje te situacije, događale mnoge sumnjive javne nabavke. 

Jedan u nizu primjera je nabavka posteljine Studentskog centar Nikola Tesla, koji je za vrijeme pandemije određen za smještaj fizičkih osoba koje su pozitivne na virus korona, a nemaju simptome. Ubrzo nakon toga, centar je početkom aprila zaključio ugovor za nabavku posteljine u iznosu od 50.930 KM.  Dobavljač je firma ECO LTM doo Banja Luka čija je osnovna djelatnost prodaja ekološkog aditiva za goriva i uljnog stabilizatora, što baca sumnju na ovu nabavku.

 

 

Sličan iznos izdvojila je Općina centar za  nabavku jednokratnih posteljina za bolničke krevete Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za opremanje izolatorija s ciljem provođenja mjera na sprečavanju širenja opasnosti od Corona virusa (COVID-19). Posteljinu je isporučila je firma MITEX d.o.o. Sarajevo.

 

Poslove namještanja izolacijskog bloka u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici dobila je firma Inel d.o.o. Mostar po cijeni od 231.718 KM i to putem pregovaračkog postupka.

 

Metalos d.o.o. Kreševo isporučio je Federalnoj upravi civilne zaštite 500 komada kreveta sa madracem i posteljinom za potrebe karantene, za šta im je plaćeno 189.884,57 KM, pokazuje izvještaj koji Federalna uprava civilne zaštite predala Komisiji za sigurnost Parlamenta Federacije o provedenim nabavkama.

Vlada i Stožer civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke nabavili su stotinu bolničkih kreveta i odgovarajućih madraca za opremanje izolatorija u Širokom Brijegu i Ljubuškom.

Vrijednost investicije je 45.000 KM, ali dobavljači nisu poznati.

I dok su ovo vrijeme, kada se mislilo samo na zdravlje, mnogi iskoristili da zarade, postoje i svijetli primjeri kompanija koje su pokazale društvenu odgovornost i pomogle u stvaranju pozitivnije klime.

Podsjećanja radi, kompanija Delibašić-Poliuretani d.o.o. Kakanj – MojSan poslala je u martu pismo namjere institucijama bh. s namjerom da doniraju 1000 madraca za potrebe smještaja oboljelih od COVID-19.

Kako nam je potvrđeno iz ove kompanije, nadležnim institucijama je isporučena cijela količina madraca. Tako je Civilnoj zaštiti FBiH isporučeno 350 komada, Civilnoj zaštiti RS 300, UKC Sarajevo 200 , Općini Konjic 100 , te Brčko Distrikt Bolnici 50 komada.

"Sve madrace smo kako je i obećano isporučili vlastitim vozilima. Izuzetna nam je čast što smo našim doprinosom koliko je to u datom trenutku bilo moguće pomogli u jednom kriznom vremenu koje je nadam se iza nas. Nadamo se da je krizni period iza nas i da nas čeka mnogo posla u skoroj budućnosti kako bismo konačno nastavili raditi ono što najbolje znamo a to je proizvodnja madraca i ostalih proizvoda za spavanje, obzirom da trenutno većim dijelom stagniramo", poručili su iz kompanije Delibašić-poliuretani d.o.o. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti