Nabavka mjernih stanica za monitoring kvalitete zraka

03.12.2020. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Nabavka mjernih stanica za monitoring kvalitete zraka

Vlada FBiH je omogućila da Fondu za zaštitu okoliša FBiH bude prebačen iznos potreban za nabavku dvije automatske monitoring stanice za mjerenje kvaliteta zraka.

Današnjom izmjenom Programa utroška sredstava namijenjenih za provođenje Akcionog plana Strategije okoliša, Vlada FBiH je omogućila da Fondu za zaštitu okoliša FBiH bude prebačen iznos potreban za nabavku dvije automatske monitoring stanice za mjerenje kvaliteta zraka.

Stanice omogućavaju simultano mjerenje fizikalno-hemijskih pokazatelja kvaliteta zraka i meteoroloških parametara kao dio mreže monitoring kvaliteta zraka od značaja za Federaciju BiH. Stanice će nabaviti Fond i ustupiti ih na korištenje Federalnom hidrometeorološkom zavodu po osnovu sklopljenog ugovora.

Problem zagađenja zraka, njegovo mjerenje i kontrola su jedan od prioriteta u zaštiti okoliša i zdravlja stanovnika. Iz tog razloga je urgentno potrebno nabaviti mjerne stanice i za Bihać i Livno.

Inače, Rebalansom budžeta FBiH za 2020. godinu je, kroz stavku "Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima - Akcioni plan strategije okoliša" obezbijeđeno 500.000 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti