Nabavka Remdesivira u FBiH stopirana, RS nabavlja 1.100 doza

20.10.2020. 09:43 / Izvor: Federalna.ba
Nabavka Remdesivira u FBiH stopirana, RS nabavlja 1.100 doza

Remdesivir je donedavno zvučao kao slamka spasa mnogim zemljama pogođenim virusom korona.

Zbog koronavirusa čitav svijet je odavno na nogama. Prije manje od godinu vjerovatno niko nije ni slutio da će virus toliko uzeti maha, dok je danas evidentno da je jedino rješenje lijek ili vakcina. Ni jedno ni drugo nemamo. Ne samo mi nego niko u svijetu. Svjetske vodeće sile takmiče se na farmaceutskom tržištu, no to je zasad trka bez pobjednika.

Remdesivir je donedavno zvučao kao slamka spasa mnogim zemljama pogođenim virusom korona, uključujući i našu, čije su vlasti izdvojile novac za nabavku spasonosnog lijeka. No, da Remdesivir ipak nije djelotvoran u borbi s opasnim virusom jasno su poručili iz Svjetske zdravstvene organizacije.

"Trenutno, kortikosteroid Dextametazon je jedini lijek koji se pokazao efikasnim u borbi protiv COVID-a 19 za pacijente s teškom kliničkom slikom. Rezultati testova pokazuju da druga dva lijeka Remdesivir i Interferon imaju malo ili nimalo učinka kada je riječ o prevenciji smrtnog ishoda uzrokovanog COVID-om 19 ili skraćenju boravka oboljelih u bolnici", izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO-a.

Ove riječi Vladi Federacije BiH bile su, čini se, dovoljno upozorenje da 10 miliona maraka rezervisanih za nabavku Remdesivira stopiraju. Prvobitni plan je bio da Federacija nabavi 23.000 ampula ovog lijeka, ali od nabavke zasad ništa.

"Naravno, postoji tih 10 miliona ili 12 miliona, nije bitno, koje ćemo dati u zdravstvo, pa da li će biti za lijek ili će biti za bolničke kapacitete", poručio je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Za šta i kada će Federalna vlada usmjeriti 10 miliona pomoći namijenjenih zdravstvu ministri još nisu odlučili. No, kako saznajemo, jedna od mogućnosti je  da, bez obzira ne preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ipak kupimo lijek samo u manjim količinama, što bi izgledalo kao igra na sreću, odnosno test.

S druge strane, Vlada Republike Srpske zasad se oglušila na negativne rezenzije lijeka i o eventualnom stopiranju planirane nabavke nema ni govora.

"Republika Srpska je u prvom navratu iskazala svoje potrebe u količini od 1.100 doza samog lijeka. Mi smo do kraja godine rezervisali sredstva u iznosu od milion i po konvertibilnih maraka", izjavio je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

No, naša zemlja nije samo u raskoraku s nabavkom lijeka protiv korone. Kasnimo i s isporukom vakcine za sezonsku gripu. Dok je vakcinacija u zemljama regije zvanično počela, BiH sa 75.000 naručenih vakcina i kada dođu neće biti dovoljno snabdjevena. Ta doza dovoljna je da se vakciniše tek dva posto bh. građana. Bez lijeka za koronu, bez vakcine za gripu, kako bi stručnjaci žargonski rekli, čeka nas “tandemija”. Kao štit od virusa koji haraju jedino sigurno imamo maske, a ako situacija pođe po zlu i s respiratorima smo, već je poznato, u deficitu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti