Nabavljena računarska oprema za JU Zavod za zapošljavanje RS

27.11.2017. 15:02 / Izvor: Akta.ba
Nabavljena računarska oprema za JU Zavod za zapošljavanje RS

U okviru projekta je nabavljena računarska oprema za JU Zavod za zapošljavanje RS. Vrijednost nabavljene opreme je približno 11.800 BAM.

U sklopu krovnog projekta Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini kojeg finansira Evropska unija (EU) a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO), LIR Evolucija u saradnji sa partnerima: Opštinom Laktaši, JU Zavodom za zapošljavanje RS, preduzećem Krajinamed i Školom učenika u privredi Banja Luka implementira projekat „Jačanje lokalnog partnerstva za unapređenje tržišta rada i povećanje zaposlenosti“.

U okviru projekta je nabavljena računarska oprema za JU Zavod za zapošljavanje RS. Vrijednost nabavljene opreme je približno 11.800 BAM. Oprema će biti korištena u toku obuka iz informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT) za najmanje 40 nezaposlenih lica. Obuke će se realizovati početkom 2018. godine.

Cilj projekta je povećati zaposlenost i omogućiti samozapošljavanje na geografskom području opština Laktaši, Čelinac i grada Banja Luke, te doprinijeti strateškom razvoju tržišta rada BiH kroz formiranje održivog lokalnog partnerstva za zapošljavanje i usklađivanje ponude i potražnje za kvalifikovanom radnom snagom.

Projektom će se uspostaviti održivo lokalno partnerstvo za zapošljavanje na teritoriji opština Laktaši, Banja Luka i Čelinac, pripremiti i uspostaviti programi obuka za tehničku obradu drveta i obuka iz pčelarstva, održati obuke za tehničku obradu drveta i obuke iz pčelarstva, podijeliti podsticaji za samozapošljavanje u sektoru pčelarstva za 10 nezaposlenih lica, omogućiti zapošljavanje najmanje 60 lica u sektorima drvoprerade i pčelarstva; održati obuke iz informacionih i komunikacionih tehnologija (ICT), održati Sajam poslova u Laktašima, pripremiti izvještaj o analizi strukture nezaposlenih na ciljnom području, te izraditi Akcioni plan zapošljavanja.  Ukupna vrijednost projekta iznosi približno 200.000 EUR.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje na teritoriji opština Laktaši, Banja Luka i Čelinac je jedno od 15 partnerstava u Bosni i Hercegovini čiji rad se finasira kroz projekat lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji EU finansira sa 4 miliona eura a provodi ILO i za cilj ima prekvalifikaciju skoro 2.000 nezaposlenih i zapošljavanje njih najmanje 620. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti