Nabavljena suvremena geodetska oprema za općinu Žepče

25.07.2019. 12:31 / Izvor: Akta.ba
Nabavljena suvremena geodetska oprema za općinu Žepče

Razvojna agencija Žepče, u okviru prekograničnog projekta "safEarth", nabavila je profesionalnu geodetsku opremu za prikupljanje podataka.

Razvojna agencija Žepče, u okviru prekograničnog projekta „safEarth“, nabavila je profesionalnu geodetsku opremu za prikupljanje podataka, snimanje klizišta i nepristupačnih terena koja je predana na korištenje Službi za graditeljstvo i prostorno uređenje općine Žepče.

Radi se o suvremenoj geodetskoj opremi GPS uređaju, Total stanici i Dronu, koja će umnogome olakšati rad na terenu prilikom izvođenja katastarskih izmjera. O mogućnostima korištenja nabavljene opreme govorilo se na Okruglom stolu koji je upriličen tom prigodom za općinske službenike, a koji će koristiti nabavljenu opremu u okviru svoga rada, kao i druge zainteresirane za ovu tematiku.

Direktor kompanije „Gauss“ d.o.o. Tuzla Mirza Ponjavić i Mladen Stupar, predstavnik kompanije „Geokom“ d.o.o. iz Sarajeva održali su kratka predavanja o načinima i svrsi korištenja nabavljene opreme kao i o rezultatima koji se dobivaju njenim korištenjem.

Prema riječima Ponjavića nabavljena oprema je jedna od najsuvremenijih  koja se koristi u  svijetu već nekoliko godina dok u BiH nije ustaljena praksa i predstavlja zaokružen ciklus potreba za ovom vrstom opreme. Razmijenjena su iskustva iz oblasti geodetskih mjerenja, primjene geodetske opreme te mogućnostima poboljšanja uvjeta rada Službe za graditeljstvo i prostorno uređenje općine Žepče.

Također, održana je i praktična edukacija za općinske službenike iz oblasti primjene opreme u geodetskim mjerenjima. Okrugli stol je bio prilika da se geodetska oprema nabavljena kroz projekt prezentira, te izvrši konfiguracija i podešavanje prema potrebama resorne službe. Inače, geodetsku opremu isporučila je kompanija Gauss d.o.o Tuzla. Vrijednost opreme je 63.725,00 KM.

Projekt „safEarth“ – „Upravljanje rizikom korištenja zemljišta izradom karata podložnosti na klizanje“, implementira RAŽ na području općine Žepče. Projekt se provodi u okviru programa INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014. – 2020. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan proračun je 974.695,50 EUR, od čega EU financira 85%, 15% sufinanciraju partneri. Glavni cilj projekta je u suradnji sa partnerima raditi zajedno na rješavanju pitanja klizišta u regiji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti