Načelnici općina USK raspravljali o izgradnji regionalne sanitarne deponije

09.11.2009. 11:35 / Izvor: Fena
Načelnici općina USK raspravljali o izgradnji regionalne sanitarne deponije

U Bihaću je u 5.11.2009. godine održan sastanak Kolegija općinskih načelnika Unsko-sanskog kantona (USK), na kojem se razgovaralo, između ostalog, o problematici izgradnje regionalne sanitarne deponije.

Nemogućnost postizanja dogovora o njenoj lokaciji, već godinama zaokuplja pažnju ovdašnje javnosti i stvara problem kvalitetnog i trajnog rješenja odlaganja krutog otpada.

Načelnik Bihać Hamdija Lipovača smatra kako "regionalna deponija treba, jer će od njene izgradnje korist imati cjelokupna društvena zajednica".

Regionalna deponija nije klasično odlagalište smeća, jer će u njenom sastavu djelovati pogon za preradu otpada i iskoristivu energiju, koji će omogućiti da se zaradi novac, dodao je on.

O određenju lokacije buduće regionalne deponije se mora postići konsenzus uvažavajući pri tom sve opravdane razloge i sugestije, zaključeno je.

Općina Ključ, kako ja kazao načelnik Osman Ćehajić, donijela je kontradiktornu odluku kojom istupa iz članstva u "US-REG-DEP", a podržava projekt njene izgradnje.

Općinsko vijeće Bužim, prema riječima načelnika Mirsada Šahinovića, podržava potrebu izgradnje regionalne deponije i ako je studija urađena, treba pristupiti njenoj izgradnji.

Velikokladuški načelnik Admil Mulalić je zamjerio svima, koji u izgradnji deponije vide politiku i naglasio kako joj ovdje nema mjesta. Pitanje je kad će problem odlaganja krutog otpada eskalirati, jer on u Velikoj Kladuši zbog blizine državne granice može postati i međudržavni.

Načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović je istakao da građani ove općine žele izgradnju deponije, ali ne na svoju štetu. Odlagalište Meždre je tek privremeno rješenje, pa problem odlaganja smeća ozbiljno prijeti.

Slična je situacija i u Sanskom Mostu koji, kako kaže načelnik Sanjin Halimović, ima najgoru moguću lokaciju.

Cazinski načelnik Nermin Ogrešević je istakao potrebu formiranja iste cijene odvoza smeća za građane svih općina, bez obzira na udaljenost općine od buduće deponije.

Svaka općina, uključujući i općinu Drvar, bi trebala imati po jednoga člana u Nadzornom odboru poduzeća "US-REG-DEP". Stoga će općinski načelnici od Vlade i Skupštine USK-a zatražiti izmjenu upravljačke strukture u ovome poduzeću u korist općina, rečeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti