Načelnici sarajevski općina o blokiranim projektima

29.06.2019. 08:42 / Izvor: Akta.ba
Načelnici sarajevski općina o blokiranim projektima

Na sastanku je istaknut zajednički problem svih lokalnih zajednica, a to je zaustavljanje desetina projekata u lokalnim zajednicama u Kantonu Sarajevo.

Načelnici sarajevskih općina Novi Grad, Centra, Novo Sarajevo, Ilidža, Hadžići i Trnovo Semir Efendić, Nedžad Ajnadžić, Nedžad Koldžo, Senaid Memić, Hamdo Ejubović i Ibro Berilo i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sastali su se danas u zgradi Općine Novi Grad, gdje su razgovarali o  funkcionisanju lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo u 2019. godini, izazovima i problemima sa kojima se susreću.

Na sastanku je istaknut zajednički problem svih lokalnih zajednica, a to je zaustavljanje desetina projekata u lokalnim zajednicama u Kantonu Sarajevo od strane nove Vlade Kantona Sarajevo. Činjenica da je prošlo već šest mjeseci ove godine, te da neki projekti još nisu ni započeti, ukazuje na to da su mogućnosti da oni budu realizirani u ovoj godini minimalne.   

„Ova godina u Kantonu Sarajevo nešto je drugačija u odnosu na raniji period obzirom da imamo novu Vladu KS-a i da je većina onoga što radimo u odnosima sa Kantonom Sarajevo na neki način promijenjena. Jedan veliki broj projekata u KS nažalost je zaustavljen. Radi se o desetinama projekata. U svim općinama imamo veliki broj projekata koji je trebao biti podržan od strane Vlade KS-a, što se nije desilo i imamo priču o povećanju budžeta KS  i kreditnom zaduženju od čak 70 miliona KM, a da ne vidimo efekte na projektima koji traju. Smatramo da je važno da javnost zna da je stvarno stanje drugačije od onoga kakvim se javnosti pokušava predstaviti. Građani će to vidjeti prije ili kasnije, ali mi koji radimo znamo da smo u polovini godine, a jedan broj sporazuma još nije ni potpisan, čak ni oni koji su zakonska obaveza. Imamo ozbiljan problem da su projekti zaustavljeni u isto vrijeme kada se vodi jedna lijepa priča kako sve u Kantonu „cvjeta“, ali mi vidimo da ipak nije tako“, izjavio je načelnik Efendić, ističući da je Vlada jučer održala sjednicu na deponiji koja nema okolinsku dozvolu, a da ni u budžetu, ni u rebalansku ne planira sredstva za ispunjavanje obaveza za izdavanje okolinske dozvole.

Načelnik Efendić podsjetio je na alarmantno stanje u domovima zdravlja zbog nedostatka medicinskog kadra, zbog čega najviše trpe građani. Također je rekao da su u javnosti prisutne i najave Vlade kako se izdvajaju sredstva za predškolsko obrazovanje, za sufinansiranje privatnih vrtića, te da je Općina u vrijeme izrade budžeta KS tražila da se izdvoji 1,5 miliona KM za rekonstrukciju vrtića Vjeverica, što nije učinjeno, tako da imamo najveće sarajevsko naselje Alipašino Polje u kojem nemamo vrtić, imamo liste čekanja, a pri tome imamo priču Vlade kako se zalaže i ulaže u obrazovanje.

Govoreći o projektima koji su našli svoje mjesto u budžetu Grada Sarajeva za 2019. godinu, gradonačelnik Skaka istakao je prijekat Muzeja Ars Aevi koji je u potpunosti zaustavljen.

„Imamo obezbijeđena sredstva u budžetu Grada za prvu fazu izrade Glavnog projekta Ars Aevi, međutim onemogućeno nam je da dobijemo saglasnost za izgradnju muzeja i taj projekat nažalost stoji. U potpunosti je zakočena izgradnja i revitalizacija jednog od najvećih parkova prirode u Sarajevu, parka Trebević. Nakon izgradnje Trebevićke žičare odlučili smo se da izgradimo niz sadržaja na tom lokalitetu, ali većina tih projekata također je zaustavljena od strane Vlade KS-a. U potpunosti je odbijena ideja i mogućnost da gradimo skijašku stazu, što je za nas potpuno neprihvatljivo“, kazao je. Uz sve to, navodi Skaka, u javnosti pojedini ministri iznose niz neistina kojima se stavlja pod upitinik izgradnja restorana Vidikovac koja je već u poodmakloj fazi, a uskoro se očekuje početak radova.

Načelnik Ajnadžić pozvao je premijera Fortu i njegov tim da razgovaraju o svim pitanjima u cilju da budu efikasniji u korist građana u lokalnim zajednicama i Kantonu Sarajevo. „Zakonske regulative koje se donose, ne smiju se donositi bez konsultacija sa lokanom zajednicom. Imamo otvorena pitanja po nekim zakonskim rješenjima koja su definisana zakonom ili uredbama sa zakonskom snagom koja ne korespondiraju sa zakonskim procedurama tako da imamo apelacije na Ustavnom sudu.

Problem komunalnih djelatnosti i saobraćaja u proteklih šest mjeseci rada nove Vlade istakao je načelnik Koldžo. On je kazao da se to prije svega odnosi na komunalnu čistoću, gdje su prisutne svakodnevne pritužbe građana, a gdje loklana zajednica ne možemo ništa da učini. Slična je situacija i u segmentu vodosnadbijevanja i odvodnje kanalizacionih voda.

Blokiran je i višemilionski projekat Općine Trnovo, izgradnja poslovno-sportskog centra na lokalitetu Bjelašnice. „Ukupna vrijednost projekta je oko 23 miliona KM. Općina je pripremila svu projektnu dokumentaciju, a danas nas blokiraju i neće da izađu na teren da izvrše doznaku sječe šume, iako je šumu Općina platila Kantonu“, ističe Ibro Berilo.

Načelnik Ejubović je istakao problem rješavanja migrantske krize sa kojim se Općina Hadžići susreće jedina u Kantonu Sarajevo.“S obzirom na povećani priliv  migranata mi zaista imamo velike probleme u kojima migranti dominiraju kao populacija u MZ „Donji Hadžići“, što jako utiče na kvalitet i način života u toj MZ. U rješevanje ovog problema niko se ne uključuje ni sa nivoa Kantona Sarajevo niti sa Federalnog nivoa.

Načelnik Općine Ilidža kazao je da ga optužuju za uništavanje arheološkog naslijeđa, te da je ova lokalna zajednica jedina izdvojila 200.000 KM za arheološko istraživanje. "Manipuliše sa navodnom krađom vode, iako je Kanton davno trebao riješiti pitanje priključenja na vodu nekih dijelova Ilidže kojima se ne dozvoljava priključenje na mrežu, a optužuje ih se da kradu vodu, a zapravo ViK koristi vodu bez plaćanja koncesije iz koje bi se moglo riješiti pitanje i problemi građana čija je zemlja u vodozaštitnoj zoni", rekao je Memić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti