Načelnik Gračanice dobitnik prizanja za najboljeg načelnika-menadžera u BiH

08.05.2014. 12:51 / Izvor: eKapija.ba

Jedan od dobitnika je i načelnik Gračanice Nusret Helić, koji je prepoznat kao čovjeku koji u lokalnoj zajednici daje veliki potporu biznisu. Zapravo, on je dobitnik priznanja za najboljeg načelnika- menažera u BiH.

Evropski pokret Bosne i Hercegovine tradicionalno po deseti put obilježava Dan Evrope u BiH. Tim povodom jučer je u Općini Ilidža održana svečana akademija Vrijeme je za Evropu i regionalnu suradnju, kada su dodijeljena priznanja istaknutim pojedincima i kolektivima iz naše zemlje, ali i zemalja šireg okruženja. Jedan od dobitnika je i načelnik Gračanice Nusret Helić, koji je prepoznat kao čovjek koji u svojoj lokalnoj zajednici, daje veliki potporu biznisu. Zapravo, on je dobitnik priznanja za najboljeg načelnika- menažera u BiH.

"To je priznanje prije svega Gračanici, njenim poduzetnicima i jedan dobar znak da se i u ovo teško vrijeme može raditi ka boljem. Poruka sa Akademije, gdje su bili prisutni ambasadori, ali i vladin sektor je više ekonomije, više posla, odgovorniji rad  i eto prilike da se i BiH približi prema EU", kaže u razgovoru za eKapija.ba načelnik Helić.

Gračanica je prepoznata kao mjesto biznisa, kao mjesto gdje lokalna vlast ima dobar odnos prema biznisu, a to je u stvari jedan partnerski odnos.

"Imamo mnoge pogodnosti za investitore, imamo efikasnu administraciju, u roku od sedam dana se dobijaju sva odobrenja, imamo manje takse i naknade nego drugi, imamo plaćanje rente na odgođeno vrijeme. Ono što je najvažnije je da nemamo administrativnih barijera", navodi naš sagovornik.

U Gračanici ima veliki broj investitora, a mnogi od domaćih privrednika su ušli u partnerski odnos sa stranim investitorima. Neki od njih su Helioplast, Plamingo itd. To su firme koje otvaraju nove pogone i koje u ovo ekonomsko teško vrijeme proširuju proizvodnju i vrše nova zapošljavanja. U ovoj godini će u Gračanici biti otvoreno oko 200 novih radnih mjesta.

U Gračanici se rade i mnogi infrastrukturni projekti. U ovoj godini kreće projekat vrijedan četiri miliona KM, a radi se o izgradnji gradske vodovodne mreže. Radiće se i obnova i izgradnja puteva. Kreće i projekat izgradnje regionalne deponije, koji će se raditi sa još 14 općina.

Gračanica je specifična po tome što nema državnog zemljišta, sve je privatno. "Mi smo napravili regulacione planove, gradimo infrastrukturu za postojeću industrijsku zonu, ali ne možemo ponuditi zemljište. No možemo ponuditi druge pogodnosti, kao što je otklanjanje administrativnih barijera", zaključuje načelnik Gračanice.

A.Šulović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti