Načelnik Općine Ilidža negira optužbe Autocesta FBiH

26.04.2014. 15:04 / Izvor: Fena
Načelnik Općine Ilidža negira optužbe Autocesta FBiH

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić reagirao je na saopćenje Javnog preduzeća “Autoceste FBiH”, a u vezi sa postupkom eksproprijacije na Koridoru Vc. Navode da cifra na koju JP Autoceste FBiH ulažu žalbe, kako se dodaje, tri puta je manja od tržišne vrijednosti zemlje.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić reagirao je na saopćenje Javnog preduzeća “Autoceste FBiH”,  a u vezi sa postupkom eksproprijacije na Koridoru Vc.

"Dva puta JP Autoceste FBiH dobijaju rješenje za izmirenje štete za uložena sredstva na prostoru Zemljoradničke zadruge „Ilidža“ . Nakon toga oni ulažu žalbu kako ne bi ispunili svoje obaveze. Zemljoradničkoj zadruzi „Ilidža“ je zbog kredita za sredstva uložena u to zemljište rješenjem suda oduzeto 26 hektara zemlje, a sada Željko Obradović i Pravna služba JP Autoceste FBiH ne prihvataju to rješenje već hoće da izgradnjom autoceste pokriju sav taj uloženi novac. (26 hektara zemljišta na tom podruju po aktuelnim tržišnim cjenama vrijedi više od 3 miliona KM)", navodi se u saopćenju za javnost iz Općine Ilidža.

Navode da cifra na koju JP Autoceste FBiH ulažu žalbe, kako se dodaje, tri puta je manja od tržišne vrijednosti zemlje.

"Postoje obećanja Ensada Karića i premijera FBiH Nermina Nikšića da će prihvatiti rješenje, a onda se ne drže riječi. Deponije zemljišta se ne nalaze na mjestima predviđenim u projektu gradnje autoceste, što dodatno uništava poljoprivredno zemljište. Autoceste planiraju bazu za održavanje puteve na istom mjestu i u tu svrhu prave posebnu deponiju i uništavajući zemljište, odnosno provode bezakonje", dodaje se u saopćenju iz Općine Ilidža.

Također se navodi da „firma koja pokaže da ne poštuje vlastite obaveze, da ne poštuje dogovorene zaključke ne može imati podršku načelnika, a načelnik Općine ima pravo da svojim službama 'naredi' da ne budu upleteni u kršenje zakona i sprovođenje pravnog nasilja".

"Javno saopštenje JP Autoceste FBiH je ucjena, prijetnja i napad na integritet i funkciju načelnika Općine", navode iz Općine Ilidža.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti