Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Načelnik općine se nada: Neum bi i ove ljetne sezone trebali spasiti turisti iz regiona

13.04.2021. 09:49 / Izvor: Oslobođenje

Sve ovisi o situaciji Dragan Jurković, načelnik općine Neum, nedavno je boravio u Beogradu gdje je razgovarao s gradonačelnikom Zoranom Radojčićem, a cilj posjeta je, osim razvijanja dobrih odnosa i kvalitetne saradnje, bio i turizam, koji se pokazao kao najperspektivniji oblik saradnje. Naime, veliki broj turista u Neumu protekle sezone bio je upravo iz Beograda, a u općini Neum očekuju da se taj broj ove sezone i poveća, naravno, skladno kapacitetima koje imaju.

Međutim, sve će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Načelnik Jurković u izjavi za Večernji list kaže kako se u drugoj polovini aprila očekuje da hotelijeri iz Neuma s predstavnicima općine posjete gradove u Srbiji te tom prilikom prezentiraju ponudu. No, dodaje kako će datum toga posjeta ovisiti o razvoju situacije, tako da je moguće da se realizira i u maju.

Jurković je pritom kazao kako se nada da će uskoro doći do smirivanja epidemiološke situacije. A inicijalni posjet Beogradu i Novom Sadu bio je, kaže načelnik, izuzetno produktivan te je izražena spremnost za jačanje saradnje. U međuvremenu, i uprkos neizvjesnosti koja vlada, Neumljani se pripremaju za sezonu. Ako dođe do kraja ovoga vala pandemije, očekuju kako će uspjeti privući dovoljan broj gostiju.

S druge pak strane, ostale lokalne zajednice u državi trenutno su u situaciji u kojoj jednostavno ne mogu napraviti procjenu zbog niza nepoznanica. Uvođenje digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Evropske unije tokom pandemije neće imati direktno refleksija na Bosnu i Hercegovinu. Međutim, u kontekstu turizma značit će da će građani Unije koji budu posjedovali takvu potvrdu birati tradicionalne lokacije unutar Evropske unije, poput Hrvatske, Španije i Grčke, a to znači kako u startu neće birati Bosnu i Hercegovinu kao opciju. Toga su svjesni i u turističkim zajednicama koje nade polažu u domaće goste, odnosno turiste iz susjednih zemalja poput Srbije.

Situacija je takva da je zbog pandemije koronavirusa turistička sezona u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) i ove godine pod znakom pitanja. Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK-a, nedavno je u razgovoru za Fenu kazao kako se situacija prati te će, nakon što stanje bude jasnije, krenuti u marketinšku kampanju.

Održivi turizam u kontekstu oporavka ovog sektora ekonomije treba navesti kako je administracija SAD-a, odnosno Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), nedavno pokrenula petogodišnji projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji će, kroz poticanje saradnje među svim razinama vlasti, privrede i lokalnih zajednica, podržati oporavak turističkog sektora u Bosni i Hercegovini od negativnog utjecaja pandemije.

PODIJELI:

TAGOVI:

Neum

ljetna sezona i turizam

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti