Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Načelno odobren izvoz mesa iz BiH u Tursku

08.08.2014. 15:14 / Izvor: SRNA

Turska vlada usvojila je privremenu odluku o odobrenju uvoza mesa iz BiH, koja je objavljena u njihovom službenom glasniku, saopšteno je Srni iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U proteklom periodu Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za veterinarstvo BiH kao upravna organizacija u okviru Ministarstva, vodili su intenzivne razgovore sa turskom stranom kada je riječ o izvozu mesa iz BiH u Tursku.

Riječ je o kvoti od 15.000 tona, što važi do kraja godine, ali teorijski postoji mogućnost eventualnog produženja ovog aranžmana i nakon isteka tog perioda.

Tehnički aspekt ovog aranžmana je u rukama institucija Turske, koja će raspisati tender na koji će se prijaviti subjekti iz BiH i turska strana će, na osnovu uslova iz tendera, vršiti selekciju subjekata iz BiH kojima će biti omogućen plasman ovih proizvoda na tursko tržište.

"Očekujemo da će nas turska strana upoznati o svim detaljima u narednom periodu, jer se i ovih dana vode razgovori o određenim tehničkim pitanjima", kažu u Ministarstvu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti