Načelo zaštite okoliša integrisati u sve oblasti održivog razvoja

29.11.2016. 09:05 / Izvor: Akta.ba
Načelo zaštite okoliša integrisati u sve oblasti održivog razvoja  

Prezentiran je sveobuhvatan izvještaj o stanju okoliša u Kantonu Sarajevo kao polazna osnova za izradu ovog dokumenta

U okviru izrade Kantonalnog plana zaštite okoliša Kantona Sarajevo za period 2016 - 2021. godina (KEAP) članovi Komisije za praćenje ovog projekta te Savjetodavnog odbora za izradu Plana jučer su  održali svoju prvu radionicu. Tom prilikom prezentiran je sveobuhvatan izvještaj o stanju okoliša u Kantonu Sarajevo kao polazna osnova za izradu ovog dokumenta uz osvrt na dosada poduzete aktivnosti.

Realizacija projekta započela je u aprilu ove godine, a naručilac je Ministarstvo prostorog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u saradnji sa Zavodom za izgradnju KS. Svrha KEAP-a je da donosiocima odluka na kantonalnom i općinskom nivou omogući izbor najprihvatljivijih aktivnosti i projekata za rješavanje okolinskih problema, te povezivanje različitih nivoa vlasti na rješavanju pitanja okoliša.

"Clj je da kreiramo jedan jasan dokument koji će biti preduslov za efikasnije djelovanje u oblasti očuvanja okoliša i zaštite prirodnih resursa, posebno za finansijsko planiranje i korištenje različitih izvora finansiranja u toj oblasti pri čemu mnogo očekujemo od međunarodnih i predpristupnih fondova EU", izjavio je resorni ministar Čedomir Lukić.

Očuvanje prirodnog bogatstva Kantona Sarajevo, unapređenje stanja okoliša i razvoj Kantona na principima održivog razvoja opšti je cilj izrade KEAP-a po riječima ministra. Objasnio je da će KEAP dati usmjerenja za upravljanje okolišom u skladu sa ukupnim privrednim i društvenim razvojem.

"Politike zaštite okoliša moraju biti integrisane u druge oblasti i na tom principu treba biti zasnovan i ovaj plan koji će sadržavati sedam tematskih cjelina. Cilj je uključivanje načela zaštite okoliša u područja koje pokriva Vlada Kantona Sarajevo kao što su privreda, turizam, saobraćaj, poljoprivreda, promet, zdravstvo i obrazovanje, a kojima se posredno ili neposredno utiče na održivi razvoj", dodao je ministar Lukić. 

Planirano je da se uz učešće svih partnera u realizaciji KEAP-a i to ministarstava, stručnih institucija, javnih komunalnih preduzeća, naučnih i stručnih lica, nevladinih organizacija te medija definišu najznačajniji ekološki problemi i prioriteti na čijem će se rješavanju raditi narednih pet godina. Kako je najavljeno, najveći zahvati biće u području sprečavanja zagađenja zraka, odvodnje otpadnih voda i njihovom prečišćavanju, zbrinjavanju čvrstog otpada, te zaštiti i razvijanju turističkih potencijala zaštićenih područja.

Učesnici današnje radionice prioritete  će odrediti po tematskim oblastima i dostaviti ih Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša do 01. decembra ove godine.

Naredni korak je izrada liste okolišnih prioriteta, a potom i Akcionog plana zaštite okoliša KS koji bi se, prema najavama ministra Lukića, na dnevnom redu Skupštine KS trebao naći u prvoj polovini naredne godine.

Izvršilac je konzorcij kojeg čine dvije firme: ''Institut za hidrotehniku'' d.d. i ''ENOVA'' d.o.o. Sarajevo, koji su odabrani putem javnih nabavki.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti