Vijesti

Nacionalni park Sutjeska skoro pust - Bez adekvatne gorske službe i odgovarajućih smještajnih kapaciteta

19.10.2009. 11:26 / Izvor: Nezavisne novine

Nacionalni park "Sutjeska", koji su nekada u velikom broju posjećivali domaći i strani turisti i ekskurzije, danas je skoro pust, a prema riječima mještana Foče, o njemu više ni đaci ne uče u školi.

Iako je član Evropske federacije parkova - EUROPARC, o njemu se nedovoljno brine, jer nema finansijske podrške, smještajni kapaciteti nisu obnovljni, a gorske službe ne rade.

Predstavnici turističkih organizacija i mještani kažu da ovaj nacionalni park trenutno najviše posjećuju planinari. Ima i zainteresovanih turista, ali atraktivne turističke ponude za njih nema.

Prema riječima Vjekoslava Ćalasana, predsjednika Turističke agencije "HIGHLANDER", najveći problem je što više ne postoji adekvatna gorska služba, a ni odgovarajući smještajni kapaciteti. On smatra da se bez pomoći države ništa ne može uraditi.

"Zapuštenost nacionalnog parka je problem na nivou države. Danas je samo na Tjentištu jedan renovirani hotel. U poslijeratnom periodu ovo niko nije adaptirao i to je zaista šteta. Kada uporedimo Nacionalni park "Durmitor", te vidimo koliko stranih turista tamo dolazi, jer je sve privatizovano i sređeno, pitamo se zašto se to ovdje, na Sutjesci, ne učini", ističe Ćalasan.

U ovoj turističkoj agenciji napominju da turisti ljeti dolaze samoinicijativno, ali nemaju gdje odsjesti i uživati u prirodnim bogatstvima opštine Foča i šire, pa samim tim i ne ostavljaju prihode, kako lokalno, tako i državi.

"Perućica je jedina evropska prašuma. Kako je izgledala prije 1.000 godina, izgleda i danas. Osim toga, u njoj se nalaze mnoge endemične vrste biljaka, poput Pančićeve omorike. Ona predstavlja jedno ogromno bogatstvo flore i faune. Prije rata imali smo i najveći otvoreni bazen u Evropi, botaničku baštu koja je bila vrhunska. Ona i danas postoji, ali više nije kao nekada", objašnjava Ćalasan.

On podsjeća da je Austrougarska prva otkrila Nacionalni park "Sutjeska", a da je zbog svoje ljepote i bogatstva 1952. godine prašuma Perućica proglašena strogo zaštićenim rezervatom.

Ćalasan ističe da se u posljednje vrijeme na ovom području godišnje organizuju samo dvije planinarske manifestacije u sklopu turističke ponude. Olimpijada koja je postojala i privlačila posjetioce ukinuta je ove godine.

Jadranka Stojanović, pomoćnik ministra za turizam Vlade RS, potvrdila je da je od 2005. godine svim parkovima resorno ministarstvo ukinulo finansiranje. Ističe da je Ministarstvo trgovine i turizma RS izradilo Akcioni plan obnove parkova usljed njihovih potencijala, napominjući koliko je bitno očuvanje Nacionalnog parka "Sutjeska".

"Ministarstvo je kod IPA fondova, kao i u razvojni program Vlade, kandidovalo projekat davanja na koncesiju devastiranog hotela `Sutjeska`. Cilj pronalaženja strateškog partnera je sanacija i revitalizacija smještajnih kapaciteta devastiranog hotela i na taj način kompletiranje turističke ponude parka", kaže Stojanovićeva.

Prema njenim riječima, zasad je najurgentnije proširenje granica parka, donošenje kvalitetnog zakona, kao i definisanje resornog ministarstva koje bi vratilo finansiranje nacionalnih parkova.

Ona dodaje da je finansiranje nekih od aktivnosti akcionog plana omogućilo minimum preduslova za oživljavanje turističke ponude.

U Turističkoj organizaciji RS napominju da je Srpska po mnogim turističkim vrijednostima jedinstvena u svijetu, te da neke od njih treba da budu valorizovane na pravilan način i uključene u turističku ponudu.

"Turistički potencijal kojim raspolažemo potrebno je pravilno razviti u ekonomski isplativ turistički proizvod, a sve u skladu s potrebama održivog razvoja. Trenutno je u procesu izrada Strategije turizma RS, koja će predstavljati osnovne smjernice i glavne odrednice razvoja turizma Srpske", rečeno je u Turističkoj organizaciji RS.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti