Nacionalni park "Una" među najbitnijim prirodnim i ekonomskim resursima FBiH

25.06.2018. 15:19 / Izvor: Akta.ba
Nacionalni park 'Una' među najbitnijim prirodnim i ekonomskim resursima FBiH

Zbog lokacije i sadržaja, Nacionalni park "Una" je izuzetno važan za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je danas s direktorom JP Nacionalni park "Una" Amarildom Mulićem ugovor o redovnom finansiranju za 2018. godinu u iznosu od 500.000 KM.

Zbog lokacije i sadržaja, Nacionalni park "Una" je izuzetno važan za razvoj turizma u Bosni i Hercegovini. Osim prirodnih ljepota taj prostor ima i kulturno-historijsku vrijednost jer obiluje bogatim naslijeđem arheoloških nalazišta i historijskih spomenika, kao i ostacima srednjovjekovnih utvrda i sakralnih objekata različitih vjera i kultura.

Nacionalni park "Una" postaje prepoznatljiv od ključnih sudionika u procesu njegovog razvoja, te ga rezultati koje bilježi i cjelokupan turističko-ugostiteljski sektor svrstavaju među najbitnije prirodne i ekonomske resurse tog dijela Federacije BiH.

U 2017. godini ostvareno je 85.000 posjeta, što je 30 posto više u odnosu na godinu ranije. Broj posjeta je svake godine za 30 posto veći u odnosu na prethodnu, što se smatra dobrim pokazateljem rada i funkcionisanja čime je ostvaren i porast vlastitih prihoda.

"Postignuti rezultati ostvareni su uz veliku pomoć i podršku Vlade FBiH i Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kao i ostalih domaćih i međunarodnih partnera i prijatelja Nacionalnog parka "Una"", naglasio je Mulić.

Federalna ministrica Đapo istakla je da, u naredne tri godine, Nacionalni park "Una" treba da bude samoodrživ.

"U svrhu ostvarenja toga cilja, resorno ministarstvo je (iznosom od 100.000 KM iz budžeta za 2017. godinu) finansiralo izgradnju vodovoda Ćelije - Štrbački Buk, za realizaciju je nadležan Grad Bihać a početak radova se očekuje krajem septembra ove godine. U okviru programa unapređenja ukupne turističke ponude, Federalno ministarstvo je finansiralo i prošlogodišnju manifestaciju UNA Regata", kazala je Đapo.     

Ministrica je dodala da je Federalna vlada kroz transfer nižim nivoima vlasti podržala projekt asfaltiranja pristupnih puteva iznosom od milion KM, a završetak KfW projekta instalacije sistema za prečišćavanje otpadnih voda sufinansirala je s 500.000 KM.

"Za samoodrživost Nacionalnog parka "Una" od vitalnog je značaja i puštanje u funkciju dijela Unske pruge za potrebe organizacije turističkih obilazaka vozom na relaciji Bihać - Kulen Vakuf i Bihać - Martin Brod", saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prednosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.   

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti