Nacrt novog zakona o sukobu interesa ne ispunjava međunarodne standarde

28.12.2020. 12:42 / Izvor: Akta.ba
Nacrt novog zakona o sukobu interesa ne ispunjava međunarodne standarde

TI BiH je uputio Ministarstvu pravde komentare na nacrt u kojima je naznačeno da on ne ispunjava međunarodne standarde.

Transparency international BiH (TI) smatra da Ministarstvo pravde BiH, umjesto unapređenja, predlaže novu politizaciju primjene Zakona o sukobu interesa, navodeći kako je to ministarstvo uputilo na javne konsultacije nacrt novog zakona o sukobu interesa BiH koji u pojedinim dijelovima, kako navodi TIBiH, uspostavlja još niže standarde.  

Umjesto trenutne odredbe Zakona koja kaže da BH funkcioneri ne mogu biti dio uprave privatnih preduzeća koja posluju sa "institucijama koje se finansiraju iz budžeta na bilo kojem nivou vlasti“, Ministarstvo pravde, kako navode iz TIBiH, predlaže zabranu samo za privatna preduzeća koja dobijaju poticaje iz budžeta BiH ili posluju sa bh. institucijama.

"To praktično znači će da javni funkcioneri sa državnog nivoa moći biti u upravi ili biti vlasnici privatnih predzuzeća koje sklapaju poslove na entitetskim, kantonalnim i lokalnim institucijama. Tako nešto ostavlja ogroman prostor za korištenje političkog uticaja na institucije za ostvarenje koristi privatnog preduzeća u kojem nosilac javne funkcije ima finansijski interes", saopćeno je iz TI BiH.

Također, poručuju da je korak nazad napravljen i u dijelu zakona koji sada zabranjuje bh. funkcionerima da budu na čelu udruženja i fondacija koja primaju novac iz budžeta sa bilo kojeg nivoa vlasti jer se predlaže da se zabrana odnosi samo na udruženja koja se finansiraju iz budžeta BiH.

TI BiH je uputio Ministarstvu pravde komentare na nacrt u kojima je naznačeno da on ne ispunjava međunarodne standarde. Iako je unapređenje ovog zakona jedan od 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred BiH, predloženo rješenje predstavlja u pojedinim odredbama nazadak i u odnosu na postojeći zakon.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti