Nacrt Zakona o porezu na dobit ukida benefite izvoznicima

22.04.2014. 12:59 / Izvor: eKapija.ba
Nacrt Zakona o porezu na dobit ukida benefite izvoznicima

Domaći izvoz i investicione aktivnosti se po svaku cijenu moraju održati, olakšati i razvijati do ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, što bi trebao biti prvorazredni državni i politički cilj.

Domaći izvoz i investicione aktivnosti se po svaku cijenu moraju održati, olakšati i razvijati do ulaska Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, što bi trebao biti prvorazredni državni i politički cilj. Iz tih razloga itekako je važno zadržati postojeće porezne olakšice za izvoznike, istaknuto je na proširenoj sjednici Upravnog odbora Privredne komore Kantona Sarajevo, održanoj 21. aprila 2014. godine na kojoj je razmatran Nacrt Zakona o porezu na dobit u Federaciji BiH.  Pored članova UO, sjednici su prisustvovali i predstavnici resornih ministarstava u Vladi Federacije BiH i Kantona Sarajevo, članovi Skupštine Komore i Nadzornog odbora, kao i jedan broj kompanija.

Novi prijedlog Zakona predviđa ukidanje poreznih olakšica izvoznicima i investitorima, što je poslovnom sektoru neshvatljiv i ničim opravdan korak unazad u stvaranju povoljnijih uvjeta za izvozne aktivnosti, domaće i strane investicije i proizvodnju. Ukidanjem dragocjenih benefita koje su imali izvoznici, a pogotovo strani investitori, a koji su sadržani u važećem Zakonu o porezu na dobit moglo bi se direktno utjecati na smanjenje izvoza, povlačenje domaćih i stranih investitora, još veći pad industrijske proizvodnje, smanjenje broja zaposlenih, sa brojnim negativnim posljedicama. Iz tih razloga su dopune koje predlaže poslovni sektor neophodne.

Privrednici nisu prihvatili obrazloženje da je ukidanje odredaba koje se odnose na porezne olakšice za izvoznike uslovljeno od strane Međunarodnog monetarnog fonda.

Dat je i niz drugih prijedloga, primjedbi i mišljenja na predloženi tekst zakona, među kojima je i prijedlog da se porez na dobit ukine za narednih pet do deset godina dok se u državi ne stvore bolji uvjeti za poslovanje, kako bi se održala postojeća proizvodnja i izvoz, te povećao interes investitora da ulažu u nova radna mjesta.

Kako to ističu iz Ministarstva finansija FBiH cilj donošenja ovog zakona je uklanjanje postojećih nedostataka, usaglašavanje sa drugom legislativom, kao i eliminisanje diskriminacije među pravnim osobama, odnosno obveznicima poreza na dobit. Prijedlozi poslovnog sektora su im razumljivi, a Komora očekuje da oni budu ozbiljno razmotreni i prihvaćeni. Ukoliko ovi zahtjevi ne budu prihvaćeni smatrat će se da ovaj zakon predstavlja novo opterećenje za privredu.

Imajući u vidu ovako koncipiran zakon nameće se zaključak da on ima čisto fiskalni karakter s ciljem povećanja budžetskih sredstava, ne vodeći pri tome računa da on treba da ima i podsticajni karakter, tim prije što direktno zadire u donošenje odluka vezanih za pokretanje novih investicija.

Na sjednici je razmatran i Nacrt Plana upravljanja otpadom KS za period 2013-2018. koji su prezentirali predstavnici Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo. Ovaj operativni dokument sadrži opis postojećeg sistema upravljanja otpadom i mjere koje teže unapređenju sistema kako bi se dostigli strateški ciljevi Federalne strategije zaštite okoliša, Federalnog plana upravljanja otpadom i usklađenost sa domaćom i EU legislativom iz oblasti upravljanja otpadom. Kako ovaj Plan predstavlja značajan instrument za implementaciju strateških projekata u oblasti upravljanja otpadom, Privredna komora Kantona Sarajevo je ponudila konkretne primjedbe i prijedloge kako bi on bio još bolje koncipiran u interesu privrede i građana i zajedno sa Ministarstvom nastavit će dalje aktivnosti na njegovoj realizaciji, pogotovo u dijelu pripreme Akcionog plana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti