Vijesti

Nafta iz Tuzlanske regije na analizi u Engleskoj i Kanadi

07.07.2008. 09:13 / Izvor: Fena

Galopirajući rast cijena nafte i naftnih derivata potaknuo je sarajevsku firmu "Energoinvest", kao jedinog prijeratnog zvaničnog istražitelja naftnih polja u BiH, da stari naftni projekt, koji su odrađivali zajedno s Amerikancima, opet pokušaju reaktivirati.

Prof. dr. Abdulah Bašić, dekan Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta u Tuzli tvrdi da bi prvi bareli nafte iz BiH mogli biti izvučeni za 15-ak godina, ako ne i prije, ako domaće vlasti budu imale sluha za projekt o kojem "maštaju strani naftni divovi".

Izaslanici kompanije "Shell" iz Engleske i Kanade uzeli su uzorke nafte na ispitivanje, a vratit će se u Tuzlu sa kompletnim elaboratom za istraživanje naftnih potencijala sjeveroistočne Bosne.

``Naftna kriza dugo će trajati, a mi imamo vlastite izvore. Njihov kapacitet je veći za dva i po puta nego u Hrvatskoj``, tvrdi geološki stručnjak Abdulah Bašić. Time objašnjava interes stranih kompanija koje su opet slale svoje istraživače da ispitaju kvalitet bh. nafte.

Početkom ove sedmice uzorke nafte iz Tuzle uzelo je izaslanstvo kompanije Shell iz Engleske i Kanade. Njihov angažman podržat će i Vlada Tuzlanskog kantona, te domaći stručnjaci samo zbog nepobitnih činjenica.

Istraživači naftnih izvora iz Engleske i Kanade, zainteresovani su da naprave ozbiljnu analizu ukupnih naftnih potencijala sjeveroistočne Bosne.

Ono što je od saradnje sa Englezima i Kanađanima najizvjesnije, kaže profesor Bašić, je da će kad naredni put dođu, u Tuzlu donijeti određenu literaturu i simulacijski softver za potrebe geološkog odsjeka Rudarsko-građevinsko-geološkog fakulteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti