Naftaši prave uvertiru za veliko poskupljenje goriva

25.01.2018. 10:47 / Izvor: Nezavisne novine
Naftaši prave uvertiru za veliko poskupljenje goriva

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj već je juče poskupjelo za pet feninga usljed rasta cijene sirove nafte na svjetskom tržištu.

Gorivo na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj već je juče poskupjelo za pet feninga usljed rasta cijene sirove nafte na svjetskom tržištu, koja je dostigla 70 dolara po barelu.

"Važno je napomenuti da su distributeri nafte i naftnih derivata u RS imali osnov za povećanje cijena za oko 10 odsto, koliko je od 2. januara rasla cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, ali da su minimalno povećali cijenu goriva na uštrb svoje marže", obrazlaže Zoran Berak, sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori Republike Srpske.

Navodi da je u pitanju usklađivanje sa cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu.

Ova vijest nije obradovala vozače, koje tek očekuje veće povećanje cijena goriva zbog akciza.

"Izmijenjeni Zakon o akcizama počinje s primjenom 1. februara, kada će cijena goriva dodatno biti povišena za 18 feninga po litru, koji idu direktno državi", istakao je Berak.

Prema riječima Bećira Čengića, člana Odbora Udruženja naftaša Federacije BiH, cijene goriva u ovom entitetu nisu zasad porasle, ali će poskupljenje doći s početkom sljedećeg mjeseca.

I s nekoliko pumpi u FBiH tvrde da do rasta cijena zasad nije došlo.

Iz Udruženja za zaštitu potrošača "Don" Prijedor navode da su potrošači nemoćni kad su poskupljenja u pitanju.

"Možemo jedino da apelujemo na proizvođače i trgovce da ne koriste trenutnu situaciju kao izgovor za ranije poskupljenje", navodi Zoran Petoš, koordinator za rad s potrošačima u ovom udruženju.

Podsjećamo, Predstavnički dom BiH 15. decembra usvojio je po hitnom postupku set zakona o akcizama, kojim se za 15 feninga po litru goriva povećava putarina te akcize na biogoriva i biotečnosti, a počeće se primjenjivati od 1. februara.

U udruženjima potrošača su ubijeđeni da će doći do lančanog rasta cijena.

"Ne tako davno cijene goriva su bile oko 2,30 KM po litru, a cijene hljeba i ostalih namirnica bile su iste kao sada, pa čak i niže. Sigurno da proizvođači imaju troškove prevoza i goriva, ali ako akciza raste za 15 feninga plus PDV ne mogu to bukvalno prenositi na cijene osnovnih životnih namirnica", smatra Petoš.

Kako su nam rekli na banjalučkim benzinskim pumpama, cijene goriva su skočile za pet feninga juče ujutro i sada bezolovno gorivo, odnosno BMB 98 košta 2,09 KM, a BMB 95 1,94 KM.

Cijena Eurodizela 4 je 1,94 KM po litru, dok Eurodizel 5 košta 1,96 KM.

Nova cijena plina iznosi 0,85 KM po litri.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti