Naftna ležišta na području Tuzlanskog kantona vrijedna 80 milijardi USD?!

02.09.2008. 13:31 / Izvor: Oslobođenje
Naftna ležišta na području Tuzlanskog kantona vrijedna 80 milijardi USD?!

Predstavnici kanadske koorporacije Seedrock Capital Partners Inc. početkom septembra dolaze u Tuzlu kako bi sa Vladom Tuzlanskog kantona definisali uslove pod kojim će se odvijati istraživanje naftnih ležišta u sjeveroistočnoj Bosni.

Ovo je u razgovoru za Oslobođenje potvrdio i profesor sa Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli Abdulah Bašić ističući da je ponuda kanadske firme konkretnija u odnosu na ostale firme zaintereovane za istraživanje. Kanađani su, prema riječima profesora Bašića, spremni ponuditi 40 miliona eura koliko je dovoljno za početak istraživanja, te svoj rad započeti početkom 2009. godine.

- To je firma koja pokriva interese sjevernoameričkog kapitala. To je i siguran kapital i jedina ozbiljna ponuda, potvrdio je Bašić.

No, u Vladi Tuzlanskog kantona, koja ima direktno pravo na koncesione ugovore, ozbiljnim smatraju i ponude britanskog i malezijskog kapitala, baš kao i zainteresovanost sarajevskog Energoinvesta.

Naime, Malezijci su obavili preliminarne razgovore sa premijerom TK Enesom Mujićem, dok je odlukom Vlade Federacije BiH firmi Energoinvest data koncesija na istraživanje naftnih ležišta u Federaciji.

“Predstavnici spomenutih kompanija tražili su našu podršku u smislu preporuke da se upriliče i susreti na federalnom nivou, s obzirom na to da je jasno da se ovako veliki i važan projekat mora i treba realizirati u tijesnoj saradnji svih nivoa vlasti, dakle lokalne zajednice u kojoj bi se radila istraživanja, kantona koji izdaje koncesiju i naravno Federacije BiH“, kazao je za Mujić za Oslobođenje.

Zainteresovanost za istraživanje nafte na području sjeveroistočne Bosne počela je nakon predratnih istraživanja firme Energoinvest. Preliminarna istraživanja pokazuju da na lokacijama Tinje, Šibošnice i Požarnice postoje zalihe od 50 miliona tona nafte. Laički rečeno, sa područja TK-a nafta bi se mogla eksploatisati u narednih 30 godina.

“Ako bi stigla zvanična potvrda, u sjeveroistočnoj Bosni bi imali ležišta nafte u vrijednosti od oko 80 milijardi dolara. Naravno, pola tog novca, po koncesionom ugovoru, uzimala bi firma koja vrši eksloatacije, dok bi ostalo pripadalo državi. Za pet do sedam godina mogli bi imati prve količine nafte“, pojašnjava profesor Abdulah Bašić.

Istraživanja će pokazati da li nafte ima i na području općina Kalesija, Sapna, Teočak i Gradačac, što otkrivaju prvobitni rezultati. Ukoliko rezultat ponovno bude pozitivan, Tuzlanski kanton će godišnje od naftnih prihoda uzimati nešto više od milijardu maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti