Naftni terminali FBiH opet pred stečajem: Federalni ministar finansija tvrdi da nema potrebe za intervencijom Vlade

22.12.2009. 15:11 / Izvor: Nezavisne novine
Naftni terminali FBiH opet pred stečajem: Federalni ministar finansija tvrdi da nema potrebe za intervencijom Vlade

Terminali FBiH imaju dovoljno novca da riješe problem naftnih terminala i nema potrebe za intervencijom Vlade FBiH, izjavio je Vjekoslav Bevanda, federalni ministar finansija.

Naftni terminali FBiH sa sjedištem u Pločama mogli bi biti ugašeni ukoliko do četvrtka, 24. decembra 2009. godine, ne izmire 1,9 miliona KM prispjelih, a neplaćenih obaveza.

Bevanda tvrdi kako Terminali FBiH imaju sasvima dovoljno novca oročenog kod komercijalnih banaka i da mogu sanirati dug Naftnih terminala.

"Nema potrebe za intervencijom Vlade kad Terminali imaju dovoljno novca da riješe problem svoje kćerke firme. Neka povuku sredstva iz banaka i uplate ih Naftnim terminalima", rekao je Bevanda.

U kompaniji Terminali kažu da su spremni osigurati poterbni iznos, ali da im je za to potrebna odluka Vlade FBiH.

"Bivši direktor Naftnih terminala Josip Tomić nagomilao je obaveze u iznosu od oko 1,9 miliona KM. Povjerioci su zatražili da svoja potraživanja naplate ovrhom na što Tomić nije odgovorao, što po hrvatskim zakonima znači da je pristao da zahtjev za naplatom postane izvršan. Ukoliko ne osiguramo novac, sud će proglasiti stečaj kako bi prodajom imovine bila isplaćena potraživanja, što će značiti gašenje firme", rekao je Dževad Paradžik, vršilac dužnosti predsjednika Nadzornog odbora Terminala Federacije BiH.

Dug je potrebno izmiriti kako se ne bi izgubila jedina firma koja tržište BiH opskrbljuje naftom i u Luci Ploče raspolaže imovinom vrijednom 150 miliona EUR.

"Novac postoji, jer smo od dokapitalizacije Energopetrola dobili 10,2 miliona KM. Vlada Federacije BiH prebacila nam je osam miliona koji su oročeni i mogu se namjenski potrošiti samo na razvojen projekte. Sad čekamo da nam Vlada FBiH prebaci preostali novac kako bismo napravili ugovor o pozajmici i proslijedili ga Naftnim terminalima", kazao je Paradžik.

On je dodao da su prijek nekoliko dana poslali urgenciju Ministarstvu finansija FBiH i premijeru, te da očekuju novac čim prije.

Nova uprava proje dvije sedmice preuzela je upravljanje „Naftnim terminalima Federacije“ u Pločama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti