Nagrada za inovaciju godine u oblasti energetike za LANACO

11.03.2019. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Nagrada za inovaciju godine u oblasti energetike za LANACO

STONE2se danas nalazi u eksploataciji u tri elektrodistributivna preduzeća u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske.

Na 8. Međunarodnim danima energetike i investicija u organizaciji Novosadskog sajma, kompanija LANACO je osvojila nagradu za inovaciju godine u oblasti energetike sa sistemom STONE2,koji predstavlja sistem za biling električne energije, na kojem je radio Oracle sektor kompanije LANACO.

STONE2 se danas nalazi u eksploataciji u tri elektrodistributivna preduzeća u sastavu Elektroprivrede Republike Srpske.

Sistem STONE2 je najbolji primjer uspješno izvedenog BIG DATA projekta zahvaljujući kome je ostvaren vidljiv doprinos povećanju zadovoljstva korisnika, konkurentnosti i osnaživanju poslovnih procesa, kroz pretvaranje gore pomenutih kompanija u moderne organizacije usmjerene ka korisniku njenih usluga. STONE2 uvažava trend povećanja značaja analize podataka do koga dolazi posljednjih godina, a rezultat je eksploatacije novih komponenti koje pokreće velika količina podataka na tržištu električne energije (npr. pametne mreže).

Ukupan broj korisničkih ugovora koji se realizuju kroz sistem STONE2 je oko 400.000. Set funkcionalnosti koji je razvijen i integrisan obuhvata sledeće:

·      CRM sistem za rad sa potrošačima električne energije

·      Automatizovano preuzimanje podataka iz sistema za daljinsku kontrolu uređaja (AMM)

·      Modul finansijske analize za potrebe izvještavanja i planiranja

·      Sistem za generisanje i upravljanje štampom velikog broja računa

·      Sistem za generisanje i automatizovano slanje računa korištenjem elektronske pošte

·      Business Intelligence rješenje sa prognozom potrošnje električne energije

Postupak predviđanja mjesečne potrošnje električne energije se može opisati kao primjena osnovnih koncepata mašinskog učenja, pri čemu se koriste istorijski podaci o potrošnji iz obračunskih analitika sistema STONE2. Osnovna pretpostavka za primjenu je periodičnost i sezonalnost potrošnje električne energije. Posmatrajući vezu između podataka potrošnje električne energije u uzastopnim periodima koje posmatramo, zaključeno je da se može primjeniti generalizovani linearni model.

Za razvoj predikcionog modela korišćeno je rješenje Oracle R Enterprise 1.5.1, koje je proširena verzija Oracle sistema za upravljanje bazom podataka i osnovna svrha mu je izrada naprednih analitičkih rješenja. Oracle R Enterprise integriše R jezik i okruženje sa Oracle sistemom za upravljanje bazom podataka na način da se skripte napisane u R jeziku čuvaju i izvršavaju direktno na bazi podataka, koristeći paralelizam i skalabilnost baze podataka. Ovo rješenje omogućava i korišćenje bilo kog paketa biblioteka razvijenog od strane R zajednice korisnika, što proširuje već ugrađene mogućnosti sistema.

Elektroenergetski sektor je globalno danas jedan od lidera po broju BIG DATA projekata. Većina sprovedenih istraživanja u Evropi pokazuju da se očekuje veća potražnja za sličnom vrstom projekata u ovoj grani industrije. Njihova važnost u poslovnom aspektu je određena ostvarivanjem i kontinuiranim održavanjem visokog nivoa zadovoljstva korisnika pruženom uslugom, ali i permanentnim povećanjem efikasnosti i efektivnosti rada čitavog sistema posmatranog u kategorijama važnim za kreiranje konkurentskih prednosti na visoko konkurentnom tržištu električne energije.

Ciljevi Dana energetike su ostvarivanje saradnje učesnika u oblasti energetskog sektora, održive energetike, zaštite životne sredine, sektora građevinarstva i lokalnog razvoja u Srbiji i regionu; stimulisanje investiranja u održivu energetiku; predstavljanje naprednih tehnologija; promovisanje mogućnosti finansiranja energetskih projekata; veća primjena obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti i spriječavanje klimatskih promjena i prilagođavanje na neizbježne promjene.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti