Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nagrađeni najuspješniji mljekari

28.04.2014. 07:49 / Izvor: SRNA

Više od milion litara mlijeka su prošle godine proizveli kooperanti Poljoprivredne zadruge "Agrojapra" iz Donjih Agića kod Novog Grada, a najbolji proizvođači nagrađeni su na skupštini zadruge.

Direktor zadruge Nada Nešković-Railić rekla je da je "Agrojapra" u prošloj godini ostvarila prihod od 1.738.903 KM. Ova zadruga zapošljava 29 radnika.

Railićeva je navela da je 290.000 KM prihoda ostvaren od zadružnih proizvoda bundevinog i suncokretovog hladno cijeđenog ulja, integralnog brašna pšenice, raži, heljde i kukuruza, čipsa od jabuke, sušene šljive, bundevinih sjemenki, hljeba i peciva od integralnog brašna.

Prema njenim riječima, prihod ostvaren od ovih zadružnih proizvoda veći je za 10,80 odsto u odnosu na 2012.

Ovogodišnjim planom rada, koji je danas usvojen, predviđeno je povećanje proizvodnje finalnih zadružnih proizvoda, organizovanje otkupa mlijeka, te organizovanje proizvodnje kod kooperanata i otkupa bundevine sjemenke, pšenice, raži, heljde i domaćeg kukuruza.

Railićeva je navela da je planirana izrada projekta mini sirare, kapaciteta prerade 500 litara mlijeka dnevno.

"Radiće se i na projektu izgradnje smještajnih objekata s ciljem razvoja seoskog turizma", rekla je Railićeva i dodala da će biti nastavljen i program "Agrojapra - naučana baza za đake i studente".

Prema njenim riječima, zadruga je bila organizator brojnih aktivnosti među kojima se posebno izdvaja Sajam zadrugarstva, posjeta đaka i studenata i edukacija iz oblasti seoskog turizma.

Na godišnjoj skupštini zadruge, koja je danas održana, nagrađeni su mljekari Marinko Ljepoja i Sadik Džaferović, koji godišnje proizvode više od 70.000 litara mlijeka, te Mile Vejnović čija je godišnja proizvodnja veća od 60.000 litara. Osim za mlijeko, on je nagradu dobio i kao najbolji proizvođač pšenice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti