Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nagrađeno svih osam bh. inovacija u Parizu

13.05.2014. 09:15 / Izvor: Fena

Svih osam inovacija članova Asocijacije inovatora BiH dobilo je nagrade u nedjelju završenom, 113. Međunarodnom salonu inovacija u Parizu "Konkur Lepin" (Concours Lépine).

"Zlatne medalje dobili su Zlatan Karabegović iz Banja Luke i Branko Milićević iz Posušja", saopćila je Asocijacija inovatora BiH. 

Karabegović je predstavio automat iz kojeg bi građani mogli dobiti ličnu, bankovnu ili drugu biometrijsku karticu, rodni ili vjenčani list, podići ili uplatiti novac - svaki dokument dobiti ili transakciju završiti za manje od jedne minute. 

Milićević je dobio zlato za masku za zavarivanje i rezanje metala koja je, po brojnim uporednim vrijednostima, za 4-5 puta efikasnija, otpornija i lakša, uz to i jeftinija, od postojećih maski. 

Srebrene medalje dobili su Mirad Hadžiahmetović iz Zenice i Zdravko Bosnić iz Banja Luke, obojica za turbine za pretvaranje kinetičke energije vodotoka u električnu energiju. 

Zajedničko im je to što se koriste na ravničarskim, sporim rijekama, dok im se tehnička rješenja razlikuju u svakom elementu, od toga da se jedna oslanja na dno vodotoka, druga na obalu. 

Hadžiahmetovićeva turbina postavlja se ispod kaskadnih pregrada, tako da koristi dodatnu kinetičku energiju malih vodopada, dok se nosivi mehanizam Bosnićeve turbine postavlja na obali, a turbina se podiže i spušta ovisno u vodostaju rijeke. 

Osim što proizvodi struju, Bosnićeva turbina služi i za navodnjavanje. 

Nagrađena je još jedna Bosnićeva turbina, ovog puta bronzanom medaljom. 

Radi se o horizontalnoj vjetrenjači čija je turbina nakošena, kako bi zahvatna površina lopatica bila što veća. 

Istu medalju dobio je Borko Babalj iz Trebinja (džepna muštikla-pepeljara) i Senad Šećerbegović iz Sarajeva (sigurni skejtbord). 

Udruženje francuskih inovatora i fabrikanata dodijelilo je svoju medalju Cazinjanki Melihi Klopić, za ljekovitu pastu za depilaciju. 


 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti