Nahla nagradila najbolji biznis plan sa 2.000 KM

29.12.2016. 10:35 / Izvor: Akta.ba

U okviru petomjesečne obuke Nahline Biznis akademije organizovana je svečana dodjela nagrade za najbolji biznis plan.

U Centru za edukaciju i istraživanje “Nahla” u srijedu, 14. decembra 2016. godine, u okviru petomjesečne obuke Nahline Biznis akademije organizovana je svečana dodjela nagrade za najbolji biznis plan.

Prepoznajući značaj poduzetništva za razvoj bosansko-hercegovačkog društva, Nahlina poslovna zajednica uz podršku Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta pripremila je i pokrenula obuku "Biznis akademija" s ciljem da potakne žene na realizaciju svojih poslovnih ideja i pripremi ih za adekvatano vođenje i razvoj biznisa. Osmišljavanjem i realizacijom ovakvih programa Nahla nastoji doprinijeti smanjenju nezaposlenosti žena i poboljšati kvalitet njihovog života.

Sve polaznice obuke imaju konkretnu biznis ideju koju su spremne realizirati kroz registriraciju i razvoj vlastitog biznis što je i bio jedan od ključnih uslova za učešće u ovom programu.

U toku prvog ciklusa seminara 15 polaznica Biznis akademije upoznalo je se sa osnovama poduzetništva, načinom izrade marketing plana, prilikama na tržištu za razvoj poslovnih ideja, osnovama menadžmenta i organizacije, mogućim izvorima finansiranja poslovnih poduhvata, te predstavljanjem finansijske slike preduzeća.

Po završetku prvog edukativnog dijela akademije, polaznice su stekle znanje potrebno za izradu biznis plana. Praktični i takmičarski dio obuke podrazumijevao je da svaka polaznica treba svoju biznis ideju pretočiti u biznis plan. Najbolji biznis plan nagrađen je novčanom nagradom u iznosu od 2.000,00 KM.

Pobjednica takmičarskog dijela, Lidija Sejdinović, istakla je:

"Nahlina Biznis akademija mi je omogućila da u vrlo ugodnom i stimulativnom ambijentu, putem teorijske i praktične nastave, u prilično kratkom roku, naučim mnogo o osnovama poduzetništva. Izuzetno sam zahvalna predstavnicama Nahline poslovne zajednice i predavačima, ne samo na prenesenom znanju, nego i na poticaju da sagledam svoju poslovnu ideju iz različitih uglova, da razmislim o svojim vještinama i potencijalima, da osvijestim svoj afinitet prema poslovanju i napravim odlučne korake prema ostvarenju želje da konkretno djelujem na okruženje u kojem živim. Također, ova akademija je mjesto koje okuplja potencijalne poduzetnice pune pozitivne energije, elana i kvalitetnih ideja te im omogućava da se upoznaju, umreže, saslušaju i osnaže jedna drugu. Na taj način se plete potencijalna poduzetnička mreža, a i rađaju se neka prijateljstva. Nagrada koja mi je uručena za najbolji biznis plan je dokaz da Biznis akademija nije tipična edukacija, nego je svojevrsni putokaz, ohrabrenje, konkretan poticaj i prilika da zažive ideje koje to zaslužuju. Doživljavam je kao prijateljski ispruženu ruku koja mi pomaže da zakoračim na prve stepenice koje vode do ostvarenja moje poslovne ideje, koja je ujedno i moj životni san."

Drugo mjesto i simboličnu nagradu osvojila je Lejla Ćurović.

"Na moje veliko zadovoljstvo polaznica sam Nahline Biznis akademije, a ujedno i drugoplasirana na natjecanju za najbolji biznis plan. Na ovu akademiju sam primljena bez stručnog znanja o biznis planu, marketingu, menadžmentu i finansijama. Međutim, zahvaljujući stručnom predavaču i izvanrednoj organizaciji ove obuke već danas, nakon završenog prvog semestra, mogu se pohvaliti stečenim znanjem i praksom u ovoj oblasti. Imati biznis ideju, a ne znati kako je kroz pravne i finansijske okvire realizirati je veliki nedostatak. Ja sam taj nedostatak riješila kroz program koji mi je ponudila ova obuka. Danas mogu slobodno reći da, proširenih vidika, stojim čvrsto iza svoje biznis ideje, ohrabrena i osnažena za njenu realizaciju!", s zadovoljstvom naglašava Lejla.

Na trećem mjestu nalazi se Đenana Kadić.

"Jako sam zahvalna Nahlinoj poslovnoj zajednici na pruženoj prilici i na spajanju tako lijepih i iskrenih prijateljstava. Svaka poduzetnica i njena ideja su više nego odlične i izvodljive. Pozitivno sam iznenađena koliko je optimizma i poduzetništva u ovoj grupi polaznica Nahline Biznis akademije. Na jednom mjestu toliko ideja, želje za uspjehom, radom, entuzijazmom", navodi Đenana.

Polaznice Nahline Biznis akademije kroz drugi ciklus seminara nastavljaju sa edukacijom. U ovom dijelu, edukacija je usmjerena ka razvoju biznisa. Vjerujemo da će u toku Nahline Biznis akademije, te kroz Nahlin MENTORING PROGRAM polaznice u potpunosti izgraditi i osnažiti svoje kapacitete za osnivanje i razvoj vlastitog biznisa.

Nakon formalnog dijela svečane dodjele nagrada, poduzetnice i gosti su imali priliku uživati u slatkim i slanim delicijama polaznice Nahline obuke za catering, poduzetnice i catering majstorice Amire Jusufović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti