Najava iz Udruženja pekarskih obrtnika FBiH: Iduće sedmice poskupljenje hljeba u svim gradovima

16.08.2007. 07:57 / Izvor: Dnevni Avaz
Najava iz Udruženja pekarskih obrtnika FBiH: Iduće sedmice poskupljenje hljeba u svim gradovima

Sead Đipa, predsjednik Upravnog odbora Udruženja pekarskih obrtnika FBiH, najavljuje da će u idućoj sedmici sigurno doći do poskupljenja hljeba i drugih pekarskih proizvoda i u preostalim gradovima Federacije. Odluka o tome bit će donesena u subotu, kada je zakazan sastanak predstavnika Udruženja te "Klasa", "Sprinda" i "Aspeka".

"Trenutno je i veliki problem što ne možemo nabaviti robu. Jer, ako nazovete "Klas" i poručite brašno, odgovorit će da ga nema, ulje se ne može kupiti... To je razlog što moramo sjesti i razgovarati, jer prvo moramo vidjeti kako da premostimo ovo stanje sa nestašicom sirovina, a drugo su cijene" rekao je Đipa.

Tvrdi da razlog za poskupljenje nije samo skok cijene brašna, već da postoje i drugi. "I prilikom uvođenja PDV tražili smo da država učestvuje u subvencioniranju cijena ulaznih artikala. Da su tada subvencionirali plin, gorivo, da su povukli brašno iz robnih rezervi, sigurno da sada ne bi govorili o povećanju cijene za 60 ili 70 posto već 10 ili 20 posto" kaže Đipa.

Đipa smatra da su poskupljenja neizbježna. Tvrdi da Direkcija robnih rezervi nema zaliha i da se uopće nisu pripremili za ovakve situacije. Zbog toga će skok cijena biti drastičan.

Realno je da hljeb, naprimjer, u Sarajevu bude oko jednu KM. Ministar poljoprivrede Damir Ljubić koji je rekao da je realno povećanje 20 posto, nema pojma o našim troškovima - ističe Đipa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti