Najavljena isplata plata radnicima nekadašnje turističke zajednice KS-a

28.03.2017. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Najavljena isplata plata radnicima nekadašnje turističke zajednice KS-a

Konaković je kazao da ne može obećati da će novoformirana Turistička zajednica KS-a preuzeti sve radnike, ali da će one s iskustvom sigurno primiti.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i kantonalni ministar privrede Muharem Šabić održali su sastanak s 30 radnika nekadašnje turističke zajednice, kojima su najavili da će nastojati osigurati plate za protekla tri mjeseca, pod uvjetom da se precizno utvrdi procedura isplate.

"Nakon što s vašim menadžmentom dogovorite te tehničke procedure, potrebno je da nam dostavite spisak s tačnim iznosom vaših primanja na mjesečnom nivou, s vašim imenima i prezimenima", naglasio je Konaković te dodao da razumije situaciju u kojoj su se ovi ljudi našli.

Naveo je i da ne može obećati da će novoformirana Turistička zajednica KS-a preuzeti sve radnike, ali da će one s iskustvom sigurno primiti.

"Dolaskom na čelo Vlade Kantona Sarajevo zatekli smo niz problema, a jedan od njih je status turističke zajednice koja je presudom Ustavnog suda prestala da postoji. Svi zakonski akti koji su doneseni ovom presudom proglašeni su nevažećim. Dodatnom presudom naloženo je ministarstvima da je primjene, što znači da se ova zajednica briše iz registra u kojem je do tada bila upisana i samim time više ne postoji", podsjetio je Konaković.

Po njegovim riječima, nakon što aktuelni menadžment nekadašnje turističke zajednice nije postupio u skladu s propisima ona nastavlja funkcionisati kao Udruženje građana koje ubire parafiskalni namet.

"Zakon o turizmu koji smo donijeli krajem decembra prošle godine je podrazumijevao ulazak u raniju turističku zajednicu, odnosno preuzimanje njihovih knjiga, arhive, sredstava za rad, utvrđivanje tačnog broj uposlenih i njihovih zvanja, a sve s ciljem izrade nove sistematizacije. Međutim, to nam stari menadžment nije dozvolio", kazao je Konaković.

Kako je naveo, sad postoje dvije pravne kočnice od ranijeg menadžmenta. Dodao je da su oni podnijeli apelaciju Ustavnom sudu na novi Zakon o turizmu, da bi on donio mjeru osiguranja, što se radi u slučajevima kad se donose propisi koji nisu zakoniti, ali im je to sud odbio.

"I novoformirana Turistička zajednica KS-a je mogla biti upisana u sudski registar, ali druga apelacija još nije gotova, te ukoliko se tu utvrde određeni propusti mogu nas vratiti na početak ili poništiti njeno postojanje, ali i status trenutnih vršilaca dužnosti menadžmenta", naveo je Konaković.

Potcrtao je da više neće dozvoliti da postoji organizacija koja netransparentno troši novac, a za to ne odgovara svojim osnivačima, ni Skupštinu ni Vladi Kantona. Takvim praksama, naglasio je, došao je kraj.

Ministar Šabić je naveo da sa starim menadžmentom nije bilo moguće sarađivati, te da su za dopis koji je upućen u maju prošle godine dobili odgovor da nije Vlada Kantona Sarajevo nadležna za to nego Federalna turistička zajednica, saopćeno je iz Pres službe KS-a.

"Nisu nam odgovarali ni na jedan službeni dokument, a tek zadnjih mjesec dana novac liježe na račun nove Turističke zajednice KS, jer smo i tu imali opstrukcije. Mi samo želimo da radimo u skladu sa zakonom", kazao je ministar Šabić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti