Najavljeni konkretni koraci u implementaciji izgradnje Tehnološkog parka na Šipu

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Najavljeni konkretni koraci u implementaciji izgradnje Tehnološkog parka na Šipu

22.08.2019. 07:56 / Izvor: Akta.ba

Vlada Kantona Sarajevo planira poduzeti konkretne korake za izgradnju velikog Tehnološkog parka na lokalitetu Šip, koji bi Kanton Sarajevo ponudio IT firmama za njihov smještaj i rad. Ovo je na jučerašnjem sastanku sa predstavnicima IT firmi najavio premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je dodatno pojasnio i viziju Vlade KS na koji način će razvijati izgradnju i funkcionisanje ovog tehnološkog parka.

"Vlada Kantona Sarajevo će učiniti sve da već do kraja godine potpiše sporazume sa investitorima iz sektora informacijskih tehnologija o gradnji objekata u Tehnološkom parku na Šipu. Želimo na tu lokaciju dovesti hiljade visoko plaćenih stručnjaka, koji će biti motor razvoja Kantona. Kroz poreze i doprinose će se u kratkom roku vratiti sva ulaganja Vlade Kantona Sarajevo u cestovnu i drugu infrastrukturu", izjavio je premijer Forto.

Svi prisutni su se složili kako je potrebno osigurati ambijent u kojem mladi ljudi žele da ostanu, rade i žive.

Predstavnici IT kompanija su se dogovorili da naredne sedmice održe sastanak kako bi formirali radno tijelo koje će biti zaduženo za preciziranje tehnoloških detalja koje bi prezentirali premijeru Forti.

Sastanku sa premijerom Fortom i njegovim saradnicima su prisustvovali predstavnici kompanija Via Media, Mistral, Atlant BH, Dvokut PRO, Symphony, Klika, HUB387, Authority Partners, Studio Non – stop i Macline.

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti