Najavljeno udruživanje firmi iz tekstilne, obućarske i kožarske industrije iz BiH: Konzorcijumom do inostranih kupaca

09.11.2009. 08:16 / Izvor: Nezavisne novine
Najavljeno udruživanje firmi iz tekstilne, obućarske i kožarske industrije iz BiH: Konzorcijumom do inostranih kupaca

Nekoliko bh. preduzeća iz oblasti tekstilne, kožarske i obućarske industrije formiraće konzorcij kako bi na proljeće organizovano nastupili na inostranom tržištu, kazao je Ahmet Čurić, generalni direktor Tvornice konfekcije "Borac" iz Travnika.

Istakao je da bi za početak zajednički nastupili na tržištu javnih nabavki, a ubrzo potom i u modnoj industriji, koja im je jedan od glavnih ciljeva. Čurić je dodao da već sada pet do šest preduzeća zajednički djeluje na domaćem tržištu, te da bi tako organizovani već početkom iduće godine mogli izaći i na tržište Srbije, a potom bi nastavili sa širenjem kada u martu zaživi konzorcij.

"Pet do šest firmi u BiH zajednički je nastupilo na poslovima za Oružane snage BiH. Ta pozitivna iskustva unapređivaćemo na tržištu namjenske industrije BiH, a tako organizovani idemo i na tržište Srbije. Potrudićemo se da u martu zaživi i konzorcij, a do tada ćemo već biti dobro uhodana ekipa na tržištu BiH", rekao je Čurić.

Naglasio je da će samo tako organizovana konfekcijska, obućarska i kožarska industrija biti mnogo bolja i konkurentnija, a uslovi nabavke povoljniji.

"U konzorciju ćemo biti organizovaniji nego što bi bili da pojedinačno nastupamo na tržištu. Konzorcij je bitan i zbog toga što će eliminisati nelojalnu konkurenciju među nama. Proizvodnja se mora organizovati, jer su trgovci organizovani i imaju bolji položaj od nas", kazao je Čurić.

Inicijativa za formiranje konzorcija stigla je iz travničkog "Borca", a u njegov sastavu mogli bi ući banjalučka tvornica obuće "Bema", "22. decembar" i "Sparta", te "Uslužnost" Sarajevo, "Zenko" Zenica, "Koteks" Tešanj i Kožarsko-tekstilni kombinat Visoko.

"Naš cilj je da privučemo i manje firme iz Travnika, Mostara, Brčkog i drugih gradova", rekao je Čurić.

Marinko Umićević, tehnički direktor "Beme", podržava inicijativu za formiranje konzorcijuma, ali navodi da proizvođači iz ovog sektora prvenstveno treba da se izbore za ravnopravniji položaj na domaćem tržištu.

"Naše tržište je preplavljeno robom iz uvoza i krijumčarenom robom, jer na granicama nema opsežnih kontrola. BiH je jedina zemlja koja nema antikrizne mjere, a osim toga pritišću nas i kurs KM vezan za evro, carinska politika i bankarske garancije", ističe Umićević, navodeći da je dobar potez povučen kad su Oružane snage BiH poslove nabavke odjeće i obuće povjerile domaćim firmama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti