Najavljeno zatvaranje najuglednijih hotela u Sarajevu

10.07.2020. 07:39 / Izvor: Akta.ba
Najavljeno zatvaranje najuglednijih hotela u Sarajevu

Hotelska grupacija Europe saopćila je da bilježi milionske gubitke i da su sve rezervacije otkazane do 2021. godine zbog pandemije koronavirusa.

Hotelska grupacija Europe saopćila je da bilježi milionske gubitke i da su sve rezervacije otkazane do 2021. godine zbog pandemije koronavirusa. 

U turističkom sektoru, kako navode, došlo je do nesagledivnih gubitaka gdje je pet mjeseci u nizu zabilježen 100 posto pad prometa. To je dovelo i do gubitka radnih mjesta u ovom sektoru.

Iz navedenih razloga hotelska grupacija Europe ističe da će biti primorani zatvoriti najuglednije hotele u Sarajevu ako se granice ne otvore i ako se sredstva za stabilizaciju privrede ne preusmjere za finansijsku pomoć hotelskom sektoru.

 Neophodno je, kako kažu, ostvariti saradnju sa resornim ministarstvima na više nivoa vlasti, kako bi zajedničkim snagama i znanjem pokušali spasiti turizam u BiH i vratiti mu status vodeće privredne grane u razvojnom smislu.

"Hitno otvaranje granica, subvencioniranje iznosa minimalnih plata radnika i pripadajućih doprinosa za privredna društva u turizmu najmanje do 2021. godine,  subvencioniranje 100 posto iznosa za troškove vode, struje, gasa, odvoza smeća (režijski troškovi), nastalih u periodu od 1. aprila 2020. pa sve do 01. aprila 2021.godine., oslobađanje od plaćanja svih javnih davanja po tipu parafiskalnih nameta (TV taksa, taksa na istaknutu reklamu, i slično) do 1. aprila 2021.godine su samo neke od hitnih mjera koje su zahtjevane", navodi se u saopćenju Hotelske grupacija Europe. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti