Najnoviji industrijski trendovi predstavljeni na konferenciji PIT 2018 u Tešnju

20.04.2018. 10:43 / Izvor: Akta.ba
Najnoviji industrijski trendovi predstavljeni na konferenciji PIT 2018 u Tešnju
OTVORI GALERIJU

Konferencija je izazvala veliko interesovanje stručnjaka iz ove oblasti koji su iz prve ruke mogli čuti i saznati najnovije industrijske trendove.

U organizaciji Targer Engineering & Consulting (Targer E&C) i Tešanjske razvojne agencije (TRA) jučer je u Tešnju održana prva bh. konferencija namijenjena firmama koje posluju u oblastima industrije i proizvodnje. Konferencija je izazvala veliko interesovanje stručnjaka iz ove oblasti koji su iz prve ruke mogli čuti i saznati najnovije industrijske trendove. Konferenciji je prisustvovalo oko 120 učesnika iz oko 40 kompanija i organizacija.

Konferencija je ponudila kombinaciju kratkih predavanja o najaktuelnijim temama i inovacijama na poljima proizvodnje industrije, panel diskusija sa veteranima bh. proizvodnje i generalnim direktorima domaćih firmi. 

O temama najaktuelnijim za ovaj profil firmi govorio je prof. dr. Ismar Alagić, direktor TRA koji je govorio o segmentu digitalizacije, te segmentu “pametnog grada”, s ciljem da se približe svjetski trendovi povežu sa efikasnim korištenjem energije.

"Pametan grad nije samo uvođenje digitalizacije, već činjenica da društvo činite odgovornim, kako postupate sa resursima i zaštiti okoliša", istakao je Alagić.

Zoran Đurđević, konsultant firme KALA konsaltinga učesnicima je održao predavanje o planiranju proizvodnje u ERP sistemima, dok je moderne koncepte primjene CAM i CNC mašina predstavio Nikola Bekić, Strojotehnika, Zagreb, HR, inženjer za CAM sisteme.

Posebnu pažnju je privuklo predavanje dr. Advana Begović, savjetnika generalnog direktora njemačkog Siemensa koji je govorio o Industriji 4.0, šta donosi digitalna transformacija proizvodnje i kakve potencijale nudi za velike firme.

"Industrija 4.0. je sposobnost da se u realnom vremenu uvežu procesi stvaranja vrijednosti. Uvezati objekte i IT sisteme za dinamičnu kontrolu kompleksnih sistema je nešto što je ključno", kazao je on.

Po njegovim riječima Industrija 4.0 podstiče stvaranje inovacija i fokusiranje na kreiranje inovativnih rješenja tako što inteligentnim sistemima prepušta sve ono što čovjek ne voli, poput administracije i ostalog.

"Industrija 4.0. vraća čovjeka u centar. To nije fikcija, već nešto u čemu se svi nalazimo", istakao je Begović, dodajući da je ovo oblak koji postaje realnost i gledajući zapadnu politiku proizvodnih firmi, sve će se više otvarati mogućnosti za otvaranje klasičnih poslova u istočnoj Evropi.

"Oni nisu zainteresovani za klasičnom proizvodnjom, veće žele da imaju pouzdane partnere koji će preuzeti taj dio stvaranja vrijednosti", mišljenja je on.

Tarik Kadrispahić, direktor Targera govorio je o efektima primjene Lean metoda na povećanje produktivnosti, kvaliteta i profitabilnosti u nekoliko bh. kompanija.

Kao polazna osnova za primjenu Lean modela poslovanja navedena je kompanija Toyota čiji se sistem upravljanja operacijama danas studira kao model efikasnog, modernog i kvalitetnog poslovanja.

"Jedna od ključnih snaga primjene Lean filozofije i metoda je što oni sa sobom ne nose velike investicije, nego je pored početnog znanja potrebna prije svega volja, motivacija i disciplina. Sve to vodi do poslovnog sistema koji je efikasniji, smanjuje gubitke u procesima, uposlenici su motivisaniji, a pored ostalog se otvara mogućnost za povećanje plata", poručio je on.

Kako se pripremiti za digitalizaciju industrije, bila je tema predavanja koje je održao Dario Radošević ispred firme Špica Systems.

On je naglasio da se radi o jednom ekosistemu koji povezuje sve resurse i procese u jednoj kompaniji u realnom vremenu. "Industrija 4.0. je velika prilika za kompanije, jer imaju mogućnost da direktno dođu do kupca",  naveo je on.

Konferencija je završena panel diskusijom "Kako kreirati i održati dovoljno stručnih kadrova za bh. industrija o kojoj su diskutovali iskusni menadžeri ovog profila firmi, generalni direktori: Mahmut Galijašević iz Mann Hummela, Said Karalić iz firme Kovan MI Gračanica, Edin Gaštan iz firme Elsta Mosdorfer Bosnia, Zoran Vuković ispred WTMA centra u Banjoj Luci, te Zoran A. Pavlović, ekonomski analitičar i direktor firme Havrex Banja Luka. Panel je moderirala Ermina Salkičević - Dizdarević, Madi MI, Tešanj, BiH, direktor općih i ekonomskih poslova.

Poslije konferenecije učesnici svi učesnici su posjetili fabriku automobilskih dijelova Mann+Hummel BA, koja je istinski primjer primjene i prakse, ali i firma od izuzetnog socio-ekonomskog uticaja na regiju Tešnja. Cilj posjete je bio da se učesnici na licu mjesta uvjere u primjenu najsavremenijih tehnika optimizacije procesa koji je, između ostalog, daleko odmakao u primjeni lean metodologije.

Organizatori i učesnici su saglasni da će konferencija poslužiti kao osnov za okupljanje zajednice proizvodno-operativnih stručnjaka i kompanija, koji su dosad oskudjevali u događajima ovakvog tipa. Poručuju da je već jasno da će saradnja biti nastavljena, ili kroz PIT 2019 ili kroz regionalne skupove i okrugle stolove.

 S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti