Najstariji bh. prerađivač mlijeka: Milkos godišnje preradi 20 miliona litara mlijeka

10.02.2021. 07:41 / Izvor: Akta.ba
Najstariji bh. prerađivač mlijeka: Milkos godišnje preradi 20 miliona litara mlijeka

Milkos prerađuje oko 20 miliona litara mlijeka tokom godine, od čega najveći broj otpada na fermente i sireve.

Uprava Razvojne banke Federacije BiH na čelu sa v.d. predsjednikom Semirom Fejzićem posjetila je sarajevsku mljekaru Milkos koja je najstariji bh. prerađivač mlijeka. Osnovana je 1953. godine, a tada je izgrađena donacijom UNICEF-a i bila je predviđena kao pomoć djeci Sarajeva u poslijeratnim danima izgradnje zemlje.

"2004. godine mljekara je privatizovana i od tada do danas uloženo je oko 30 miliona maraka. Trenutno otkupljujemo mlijeko od oko hiljadu kooperanata. Tržište zemalja gdje izvozimo su tržište zemalja CEFTA-e, kao i arapskih zemalja, ali najvažnije nam je tržište BiH i regiona. Milkos ima širok asortiman proizvoda i planiramo niz novih proizvoda u portfolio, a radimo na novim projektima i nadamo se da ćemo veoma brzo imati nove proizvode u narednoj godini", rekao je ovom prilikom Adin Fakić, direktor mljekare Milkos.

Milkos prerađuje oko 20 miliona litara mlijeka tokom godine, od čega najveći broj otpada na fermente i sireve. U prosjeku ova mljekara dnevno proizvede oko 70.000 litara mlijeka.

"Mlijeko se otkupljuje 100 posto u BiH i svaki litar je otkupljen u BiH. Najviše otkupljujemo sa naše farme Spreča, a ostatak mlijeka otkupljujemo sa Tuzlanskog, Sarajevskog, Zeničko-dobojskog kantona ali i Sarajevsko-romanijske regije", naglasio je direktor mljekare Milkos.

Tokom svih godina rada i rasta Milkosu je bila neophodna podrška, a pomoć u obliku kreditnih sredstava potražili su kod Razvojne banke Federacije BiH, gdje su prepoznali kredite po povoljnim uslovima. Ta saradnja traje već desetak godina.

"Ta saradnja od pozicije banka-klijent prerasla je u partnerski odnos. Naša dugogodišnja saradnja počela je upravo kreditiranjem pogona za proizvodnju feta sira, sirnih i mliječnih namaza. Mi smo kasnije nastavili investicije u poljoprivredi i prehrambenoj i procesnoj industriji, a Razvojna banka pratila je te procese. U 2020. godini pronašli su način da skupa s nama napravi program i proizvode koji su nam omogućili da iz svega izvučemo maksimum", kazao je Fakić.

"Ovo može biti i apel za naše građane da kupuju domaće proizvode. Ono što je vrlo važno jeste da je prehrambena industrija generator razvoja poljoprivredne industrije, a sam taj prehrambeni i poljoprivredni sektor moraju imati čvrstu saradnju sa svim učesnicima, ne samo sa Bankom, nego i sa svim nivoima vlasti", istakla je prilokom posjete dr. sc. Mersiha Slipičević, v.d. izvršnog direktora za upravljanje rizicima Razvojne banke Federacije BiH.

Plasiranjem kvalitetnih proizvoda Milkos godinama gradi povjerenje potrošača i razvijaju njihov osjećaj za vrijednost.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti