al
Najtraženija zanimanja u BPK-u šivač, plastičar, pirotehničar

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Najtraženija zanimanja u BPK-u šivač, plastičar, pirotehničar

04.02.2019. 08:35 / Izvor: Fena

Poslodavci na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde u ovoj godini imaju potrebu za zapošljavanjem radnika u prerađivačkoj industriji, što je pokazala anketa tržišta rada koju je provela Služba za zapošljavanje ovog kantona po instrukcijama Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Stručna saradnica za aktivnu politiku i posredovanje u zapošljavanju kantonalne Službe za zapošljavanje Senija Hadžić kaže da je anketa provedena na uzorku od 20 poslovnih subjekata koji zapošljavaju pet i više radnika.

"Najtraženija zanimanja su zanimanja šivač, plastičar, pirotehničar te zanimanja metalske struke. U nešto manjem broju imamo iskazanu i potrebu za zanimanjima građevinske struke, kao što su zidar, tesar, stolar. Pored srednje stručne i KV struke u nešto manjem broju poslodavci su iskazali potrebu i za zapošljavanjem osoba sa VSS. To su zanimanja građevinski inžinjer, inžinjer geodezije, kao i hemijski inžinjer", precizirala je Hadžić.

Dodala je da kadrova za koje su poslodavci iskazali potrebu nedostaje na evidenciji nezaposlenih u BPK Goražde.

"Imamo osobe koje su možda i duže na evidenciji, pa u jednom dijelu i ne odgovaraju nekada potrebama tržišta rada. I poslodavci su prilikom anketiranja naglasili da nedostaje praktičan rad onih koji dolaze kod njih na razgovor. To povezujemo s tim da su tehnologije napredovale te da oni koji su možda nekada prije završili obrazovanje, više i ne odgovaraju njihovim potrebama",  kazala je Hadžić.

Anketa tržišta rada provodi se, kako su pojasnili u Kantonalnoj službi, i kako bi se na osnovu nje u saradnji sa Federalnim zavodom za zapošljavanje planirale i kreirale mjere aktivne politike zapošljavanja.

Njeni rezultati se takođe koriste i u okviru programa profesionalnog informisanja učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola koje predstavnici Službe svake godine informišu o stanju na evidenciji i potrebama koje iskazuju poslodavci, što je dalo određene rezultate.

"Manje imamo djece koja dolaze sa društvenim zanimanjima, dosta njih kroz savjetodavni rad s našim uposlenciima opredjeljuje se da rade van struke, odnosno da se prekvalifikuju i obuče za neko drugo zanimanje", istakla je Hadžić.

Na evidenciji Službe za zapošljavanje trenutno ima 3.169 nezaposlenih osoba od kojih sa VSS 252, a najbrojniji su pravnici (50) te ekonomisti. Sa SSS najviše je nezaposlenih ekonomskih (131), mašinskih (118) i poljoprivrednih tehničara (99). Na evidenciji je najviše nekvalifikovanih radnika - 1.099.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti