Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Najveći budžet u historiji Ministarstva: Za pomoć privredi 21 milion KM

04.02.2021. 10:03 / Izvor: Akta.ba

Budžet Ministarstva privrede iznosi 61.071.280 KM što je najveći iznos od osnivanja ovog Ministarstva u okviru kojeg su rekordni iznosi za poticaje privredi u historiji KS, objavio je ministar privrede ovog kantona Adnan Delić.

Obzirom na negativne posljedice u privredi koje su izazvane pandemijom koronavirusa, kao podrška privredi u saniranju posljedica izazvane pandemijom planirana je pozicija grant sredstva podrške u svrhu saniranja negativnih posljedica korona virusa u iznosu od 21.000.000 KM.

Četiri najvažnije stavke u budžetu koje podrazumijevanju poticajnu pomoć privredi u određenim iznosima su:

  • poticaji poljoprivrednoj proizvodnji od 6.100.000 KM
  • poticaji razvoju male privrede od 7. 000.000 KM
  • fond podrške privredi zbog posljedica izazvanih korona pandemijom od 21.000.000 KM
  • nfrastrukturalno uređenje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim i industrijskim zonama od 6.000.000 KM.

Sredstva će u prvom redu biti namijenjena realnom sektoru, spašavanju radnih mjesta, privrednih subjekata i pokretanju ekonomije.

" Ohrabren sam činjenicom da smo uspjeli reorganizirati prioritete i napraviti nacrt budžeta čije stavke omogućavaju afirmativno djelovanje prvenstveno u suzbijanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije bez uskraćivanja fokusa na razvojnim projektima i osnaživanju privrednih prilika u KS", kazao je Delić.

 

B.K.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti