Nakaš: Pandemiji je kraj za dvije sedmice

17.05.2020. 08:17 / Izvor: Avaz.ba
Nakaš: Pandemiji je kraj za dvije sedmice

Kraj epidemije nije, ali je činjenica da se približava kraj, i to ubrzanom linijom, kazao je Nakaš.

Donekle je bilo logično da su skoro sve naredbe entitetskih kriznih štabova ukinute preko noći. 

"Preko noći su te mjere i donesene.", navodi infektolog dr. Bakir Nakaš.

On ističe da nije kraj epidemije, ali je činjenica, kaže, da se približava kraju, i to ubrzanom linijom.

"Svi smo svjedoci toga. U FBiH imamo brojke koje nam pokazuju da je epidemija u završnom toku. Možemo očekivati sve manji broj slučajeva.", kazao je Nakaš.

Između ostalog, on navodi da je kraj maja period koji smo dugo i sa strepnjom čekali. No, tvrdi, došli smo u fazu kada možemo reći da su ostale dvije sedmice do kraja pandemije.

"Sve to zahvaljujući fizičkoj distanci, zabrani kretanja, skupova. To su naši najveći rezultati. Mislim da smo to dobro procijenili i da je zbog toga sada epidemiološka situacija stabilna.", istakao je Nakaš.

U Federaciji BiH je još na snazi naredba građanima za obavezno korištenje lične zaštitne opreme (maska, pamučna traka, šal i sl.) i poštivanje socijalne distance od najmanje dva metra na javnim površinama i u zatvorenim javnim objektima.

Među mjerama kojima je produžena primjena do 30. maja ove godine je i naredba o zabrani održavanja svih javnih skupova u FBiH, s tim da je dozvoljeno javno okupljanje u zatvorenom prostoru uz osiguranje 10 kvadratnih metara po osobi i poštivanje epidemioloških mjera.

Obavezna je fizička distanca u redovima u naplatnim službama, poštama, matičnim uredima, sudovima...

I dalje nisu dozvoljeni posjeta i izlasci štićenicima u ustanovama socijalne zaštite i KPZ-ova u FBiH. 

Na snazi je i naredba o zabrani posjeta i izlazaka migranata u svim izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH. 

Produžena je i primjena naredbi u kojima kantonalni i općinski/gradski štabovi civilne zaštite trebaju da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH, donijelo je odluku o odobravanju privremenog otvaranja međunarodnog graničnog prijelaza u zračnom saobraćaju za promet putnika - Aerodrom Banja Luka radi odlaska državljana Bosne i Hercegovine na rad u Island.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti