Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nakon 26 godina vozom od Bihaća do Sarajeva

25.06.2018. 09:10 / Izvor: N1

Prvi putnički talgo voz na relaciji Sarajevo - Bihać - Sarajevo krenuće na put 2. jula, čime će nakon punih 26 godina biti uspostavljen putnički željeznički saobraćaj između Unsko-sanskog kantona i glavnog grada BiH.

Prema riječima Enisa Džafića, direktora “Željeznica FBiH”, pri kraju su radovi ne elektrifikaciji dijela Unske pruge od Bihaća do Novog Grada, u dužini od 47 kilometara i ovi poslovi će biti urađeni na vrijeme.

"Ovaj voz ima veliki značaj za Unsko-sanski kanton, za sadašnje zaposlenike to je garancija da će zadržati svoja radna mjesta, a stvaraju se i pretpostavke za nova zapošljavanja. Bez ovog voza to sigurno ne bi bilo moguće, a o tome kakav će komunikacijski i ekonomski značaj biti od svega izlišno je i govoriti", istakao je Džafić.

On je podsjetio kako je u popravku uništene elektromreže i revitalizaciju pomenutog dijela pruge ovo preduzeće uložilo tri miliona maraka i da je sve urađeno sredstvima kompanije i uz pomoć Vlade FBiH. Istakao je kako su u realizaciji projekta imali veliku pomoć kolega iz RS, a na ovaj način se realizuje strateški plan da svi veći gradovi u FBiH budu povezani željezničkom mrežom.

Premijer USK Husein Rošić istakao je kako se u cijelom poslijeratnom periodu ne odvija putnički saobraćaj željeznicom između Unsko-sanskog kantona i drugih dijelova BiH.

"Ovo pitanje je za nas važno sa tri aspekta. Prvi je povezivanje željeznicom s ostatkom BiH, drugi je konekcija sa Hrvatskom i tamošnjim lukama i treći aspekt je vezan za razvoj turizma na ovim prostorima", istakao je Rošić.

Inače, Unska pruga, koja je nekada povezivala USK sa ostatkom zemlje, kao i sa Hrvatskom, od okončanja rata se, zbog uništene električne infrastrukture, koristi isključivo za odvijanje teretnog saobraćaja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti