Nakon 27 godina upaljena vječna vatra na Vracama u Sarajevu

08.05.2019. 13:38 / Izvor: Akta.ba
Nakon 27 godina upaljena vječna vatra na Vracama u Sarajevu

Uoči Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope na Spomen parku "Vraca" danas je upaljen plamen nakon 27 godina.

Uoči Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope na Spomen parku "Vraca" danas je upaljen plamen nakon 27 godina. Plamen je upalio ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić koji je kazao da se radilo o probnom paljenju plamena, a da je centralna manifestacija sutra 9. maja.

Ministar ističe da su u proteklom periodu ekipe KJKP Rada i KJKP Parka radile detaljno na čišćenju i uređenju Spomen parka Vraca.

"Okončana je prva faza obnove Spomen parka Vraca, a u drugoj fazi trebaju se iznaći sredstva za trajno održavanje, uvođenje videonazdora, zaštite, postavljanje klupa kako bi se ovaj prostor ponovo oživio pa i bio obavezno mjesto za posjetu turista", kazao je Mandić za Patriju.

Želja je da mu vratimo sjaj s obzirom na značaj jer je Spomen park Vraca jedan od simbola antifašističke borbe, objašnjava ministar. 

''Napravit ćemo saradnju i sa komunalnim službama Istočnog Novog Sarajeva kako bismo zajedno održavali ovo područje. Na Vracama je ukopan i Valter Perić, vrlo je značajno da se taj prostor oživi'', zaključuje ministar Mandić. 

Tomislav Grizelj, direktor firme Grizelj, koja je jedan od izvođača radova, također je izrazio zadovoljstvo što je vječni plamen nakon više od 20 godinaponovo upaljen na Spomen parku Vraca, te dodao da je bilo puno posla na čišćenju i pripremanju spomenika za paljenje plamena, ali da su uspjeli. 

Inače, na centralnoj manifestaciji proslave Dana pobjede nad fašizmom na Spomen parku Vraca, delegacije Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo će položiti cvijeće i na taj način odati počast žrtvama fašizma.

Prisutnim će se obratiti nekadašnji predsjednik bivše Jugoslavije i penzionisani bosanskohercegovački političar Raif Dizdarević, a 150 članova hora i orkestra srednje Muzičke škole iz Sarajeva izvodit će himnu Bosne i Hercegovine, te Odu radosti.

Ovim događajem bit će obilježena i prva faza obnove Spomen parka Vraca koji je 2005. godine proglašen nacionalnim spomenikom  BiH.

 

Nakon 27 godina, vječna vatra na Vracama ponovo gori. Smrt fašizmu💪

Posted by Srdjan Mandic on Wednesday, May 8, 2019

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti