Nakon Austrije i Hrvatske podrška VTK BiH i od Njemačke

26.07.2018. 13:52 / Izvor: Akta.ba
Nakon Austrije i Hrvatske podrška VTK BiH i od Njemačke

Sastanak je bio fokusiran na aktuelnu problematiku uvođenja kvota na čelik i aluminijum od strane Evropske unije.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr.sc. Vjekoslav Vuković susreo se sa Sebastianom Dammom, trgovinskim savjetnikom u Ambasadi Savezne Republike Njemačke sa kojim je ragovarao o temama od značaja za poslovne zajednice dvije zemlje.

Sastanak je bio fokusiran na aktuelnu problematiku uvođenja kvota na čelik i aluminijum od strane Evropske unije kao i problem viza za detaširane radnike.

Damm je u potpunosti podržao apel Komore upućen zemljama članicama Evropske unije kojim se poziva na poštovanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te izuzimanje – suspenziju Bosne i Hercegovine iz najavljenih kvota. Kako je potpredsjednik Vuković istakao, uvođenje kvota od strane Evropske unije ne samo da prijeti da unazadi razvoj metalne industrije u Bosni i Hercegovini, već će navedeni problem ugroziti i strane kompanije i investitore koji u ovoj oblasti već dugi niz godina uspješno posluju na ovim prostorima.

Potpredsjednik je takođe istakao da problem viza za detaširane radnike mora biti hitno riješen obzirom da će se nerješavanjem istog ugroziti realizacija već ugovorenih poslovnih projekata i poslovanje bh. kompanija u Saveznoj Republici Njemačkoj uopšte.

Na kraju sastanka je zaključeno da je neophodno redovno i blagovremeno preduzimati sve neophodne aktivosti kako bi se gore navedeni problemi što prije rješili slijedom čega je za narednu sedmicu zakazan novi sastanak.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti