Nakon beogradskog Sajma energetike dogovorene isporuke uglja iz FBiH za Srbiju

02.12.2008. 12:02 / Izvor: Oslobođenje
Nakon beogradskog Sajma energetike dogovorene isporuke uglja iz FBiH za Srbiju

Brojni poslovni kontakti predstavnika rudnika uglja iz Federacije BiH na prošlonedjeljnom 4. Međunarodnom sajmu energetike u Beogradu rezultirali su novim poslovima. Za kupce u Srbiji u slijedećim mjesecima biće isporučeno oko 100.000 tona uglja što je količina vrijedna 3 miliona eura.

Pet rudnika uglja (Banovići, Kreka, Đurđevik, Breza i Kakanj) te kompanija Rudstroj iz Kaknja na sajmu su učestvovali u okviru zajedničkog štanda Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH. Njihov nastup u Beogradu podržala je i Vanjskotrgovinska komora BiH.

Avdo Rapa, potpredsjednik ove komore i vođa poslovne delegacije BiH na sajmu ENERGETIKA zadovoljan je i ostalim efektima učešća na ovoj privrednoj manifestaciji. Posebno je izdvojio razgovore u Elektroprivredi Srbije i Agenciji za energetsku efikasnost Srbije jer su pokazali da početak strateških investicija u energetski sektor BiH i Srbije predstavlja šansu za mnogo veću saradnju kompanija ovog sektora i privreda dvaju država.

Za saradnju na projektima zainteresiran je Elektrotehnički institut "Nikola Tesla" iz Beograda čiji se direktor dr. Dragan Kovačević susreo sa grupom privrednika iz BiH.

"Mnogi događaji u ekonomiji ukazuju na potrebu da se zemlje i kompanije, ali i naučne i druge institucije u regiji moraju čvršće uvezivati, ne zbog toga što je to i interes Evrope već iz razloga da tako možemo brže i efikasnije odgovoriti na izazove koji su pred nama", smatra Dragan Kovačević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti