Nakon deset godina borbe: Energy 3 dobila koncesiju za izgradnju VE Pločno

06.07.2017. 09:53 / Izvor: Akta.ba
Nakon deset godina borbe: Energy 3 dobila koncesiju za izgradnju VE Pločno

Rok izgradnje VE Pločno je tri godine od dana zaključivanja ugovora o koncesiji.

Nakon deset godina borbe sa administracijom firma Energy 3 konačno je potpisala ugovor sa Vladom Hercegovačko - neretvanskog kantona o koncesiji za zemljište za izgradnju vjetroelektrane Pločno, potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Miralem Čampara, direktor pomenute kompanije.

Ovim ugovorom Energy 3 je dodijeljena koncesija za zemljište u državnom vlasništvu za izgradnju vjetroelektrane Pločno, kojim je obuhvaćen dio kompletnog projekta vjetroelektrane Pločno, koju čine 16 vjetroagregata, ukupno instalirane snage od oko  48 MW.

Kako je određeno Ugovorom, Energy 3 preuzima pravo na korištenje osam lokacija, za izgradnju osam vjetroagregata, koje se nalaze unutar područja Pločno, na lokalitetu Malo Pločno, Veliko Pločno i Malo Ruište, Grad Mostar, gdje površina mikrolokacije svakog pojedinog vjetroagregata iznosi oko 2.500 m2, a konačan položaj će se odrediti u daljem postupku optimizacije rasporeda vjetroagregata i odabira najpovoljnije varijante rješenja.

Čampara nije optimističan bez obzira na korak više. Kaže kako je ovo samo početak jer ugovor nije dovoljan da bi mogli pristupiti izgradnji i pokretanju vjetroagregata. Slijedi dalja borba sa državnim institucijama oko pribavljanja propisanih dozvola i odobrenja.

Inače, VE Pločno kako je Akta.ba već ranije pisala se planira izgraditi na području Pločno, na području koji je smješten između planina Velež i Prenj, iznad kotline Bijelog Polja i predstavlja tipičnu krašku zaravan 1265 m n.v., sa lokalitetima Malo i Veliko Pločno i Malo Ruište – Grad Mostar.

Vjetroelektrana je namijenjena za proizvodnju električne energije iz obnovljivog izvora (energije vjetra) i predaju elektroenergetskom sistemu Bosne i Hercegovine, u skladu sa zakonskim propisima koji uređuju područje energetike i obnovljivih izvora energije.

Rok izgradnje VE Pločno je tri godine od dana zaključivanja ugovora o koncesiji.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti