Vijesti

Nakon dogovora o prekidu trgovinskog rata između BiH i Hrvatske: Promet govedine od sredine sedmice

02.06.2009. 09:04 / Izvor: Nezavisne novine

Promet goveđim mesom i proizvodima od govedine između Hrvatske i BiH, saglasno subotnjem dogovoru delegacija u Sarajevu, biće moguć od sredine ove sedmice, potvrdio je Drago Nedić, direktor Ureda za veterinarstvo BiH.

"Dobili smo od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske potpisanu izjavu da će omogućiti uvoz bh. mesa i proizvoda od govedine. U naredna dva-tri dana, nakon što odluka stupi na snagu, mi ćemo ukinuti našu zabranu uvoza istih proizvoda iz Hrvatske", pojasnio je Nedić.

Dodao je da je promet roba iz peradarskog programa već omogućen obostranim ukidanjem zabrana i bh. privrednici već od juče mogu podnositi zahtjeve za izvoz u Hrvatsku.

Proizvođači u BiH imaju podijeljena mišljenja o ukidanju zabrana u trgovini između Hrvatske i BiH.

Nemanja Vasić, predsjednik Udruženja mesoprerađivača u Privrednoj komori RS, kaže da je ostankom zabrane uvoza živih goveda produžen problem nedostatka goveđeg mesa u BiH, dok naša zemlja Hrvatskoj otvara vrata za plasman gotovih proizvoda.

"Hrvatska, poput Makedonije i Crne Gore, zloupotrebljava pravila porijekla sirovine EUR-1 i plasira na naše tržište gotove proizvode koji ne sadrže domaću nego uvoznu sirovinu. Stoga je naše tržište preplavilo brazilsko i argentinsko goveđe meso, te svinjsko i pileće meso iz EU. I dok oni plasiraju svoje proizvode u BiH bez ograničenja, kršeći pravila CEFTA, mi plaćamo prelevmane i nekonkurentni smo na vlastitom tržištu. Ukoliko ovaj problem ne bude riješen, mesoprerada u BiH neće postojati", kaže Vasić i traži da zloupotrebe budu spriječene ili da se domaćim proizvođačima omogući da uvoze meso pod istim uslovima.

Zlatan Ivanović, predsjednik Skupštine Udruženja peradara-živinara BiH, kaže da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH morati da obrazloži zašto je odobrilo uvoz mesa i prerađevina od mesa.

"Hrvatskoj je stalo do našeg tržišta, ali je pitanje što smo mi izvukli iz cijele priče. Ako nema reciprociteta, onda smo na gubitku", naglašava Ivanović.

Nebojša Rakić, direktor Poslovnog udruženja Zajednice živinara RS, kaže da su članice Udruženja nailazile na barijere prilikom izvoza konzumnih jaja u Hrvatsku, koje bi sada trebalo da budu ukinute.

"Plaćali smo karantin i velike takse za veterinarske nalaze. Zainteresovani smo za izvoz na hrvatsko tržište i možemo biti konkurentni samo ako ove izdatke ne bismo plaćali. Stoga podržavamo napore Ureda za veterinarstvo BiH i uvođenje recipročnih mjera", kazao je Rakić.

Jerko Ivanković Lijanović, predsjednik Nadzornog odbora kompanije "Lijanovići" iz Širokog Brijega, ističe da su uvođenjem kontramjera vlasti u BiH napravile pozitivne pomake, ali smatra da treba usvojiti zakon o zaštiti domaće proizvodnje, čiji je on predlagač, da bi naši proizvođači bili konkurentni i da bi bile otklonjene necarinske barijere u trgovini.

Hrvatska je u protekla dva mjeseca obustavila uvoz ribe, peradi i jaja iz BiH, a odranije je uvela zabrane na goveda, ovce, svinje i njihove proizvode. BiH je na to odgovorila zabranom na uvoz hrvatske stoke i mesnih proizvoda, izuzev svinjskog i ovčijeg programa, a kraj trgovinskog rata označen je u subotu nakon dogovora resornih ministarstava i institucija dvije zemlje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti