Nakon Evrope i u BiH: Eko Energija razvila "uštedu iz vjetra"

18.02.2014. 09:41 / Izvor: eKapija.ba
Nakon Evrope i u BiH: Eko Energija razvila 'uštedu iz vjetra'

Kompanija Eko Energija je razvila paket ponudu za BiH tržište, pod nazivom "Ušteda iz vjetra" a koja podrazumijeva pokrivanje potrošnje električne energije, energijom dobijenom iz vjetroturbina.

Kompanija Eko Energija je razvila paket ponudu za BiH tržište, pod nazivom "Ušteda iz vjetra" a koja podrazumijeva pokrivanje potrošnje električne energije, energijom dobijenom iz vjetroturbina odnosno ekološki čistog izvora. 

"Nakon nekoliko uspješno implementiranih projekata širom Evrope među kojima je i postrojenje za reciklažu plastike u engleskom gradu Hull, koje 80% energije dobija iz dvije vjetrenjače, odlučili smo ovaj model primijeniti i kod nas, sa namjerom smanjenja troškova električne energije u velikim pogonima, opterećenja na mreži, te nepovoljnog odnosa izvora energije u BIH, koji je trenutno 50,8% u korist fosilnih goriva, na prema 49,2% iz hidroenergije. Ipak, u nekim zemljama kao što je Norveška, hidroenergija se više ne tretira kao čisti izvor energije, s obzirom na veliki uticaj na ekosistem", objasnio je za eKapija.ba Dragan Markelić, Sales and Marketing department Eko Energije.

Jedan takav paket, podrazumijevao bi instalaciju vjetrenjače u blizini pogona, odnosno mjesta potrošnje, čijom proizvodnjom bi se u potpunosti pokrivala ili samo dijelom kompenzovala potrošnja. Povrat ovakve investicije se očekuje kroz par godina, nakon čega su troškovi potrošnje struje jednaki samo redovnom održavanju vjetrenjače.

Inače, prije ovakve investicije, Eko Energija radi procjenu vjetropotencijala na datoj lokaciji, te nakon toga radi finansijske proračune za više različitih rešenja, nakon čega klijent ima potpun uvid u projekat i povrat ulaganja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti