Nakon kritika građana gužve u Sarajevu će biti smanjene

03.10.2020. 15:24 / Izvor: Avaz.ba
Nakon kritika građana gužve u Sarajevu će biti smanjene

Zaključeno je da je neophodno dinamizirati noćni rad kako bi se skratio rok za završetak ovih radova.

S obzirom na velike gužve prouzrokovane početkom radova na rekonstrukciji tramvajske pruge na Marijin dvoru i negodovanja građana jutros je u Općini Centar održan hitni sastanak ministra saobraćaja KS Adija Kalema, načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića i načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldže sa saradnicima na kojem su razmatrana sva aktuelna pitanja u vezi nastalog problema i sagledavanje mogućnosti za njegovo što brže prevazilaženje. 

U tom smislu zaključeno je da postoje mogućnosti utvrđivanja privremenih alternativnih pravaca odvijanja motornog saobraćaja, a prije svega korištenjem kapaciteta Vilsonovog šetališta i Ulice Franje Račkog. 

Također, zaključeno je da je neophodno dinamizirati noćni rad kako bi se skratio rok za završetak ovih radova.

Ministar Kalem je preuzeo obavezu da ministarstvo saobraćaja KS izradi konkretan plan, odnosno mapu alternativnih pravaca za kretanje motornih vozila, te hitno postavljanje saobraćajne signalizacije sa uputama vozačima o obaveznim pravcima odvijanja saobraćaja. 

Istovremeno je dogovoreno da Ministarstvo obavijesti građane putem elektronskih i printanih medija, kao i putem tabli sa uputstvima na terenu o alternativnim saobraćajnim pravcima koji imaju privremeni karakter do završetka radova na rekonstrukciji tramvajske pruge na Marijin dvoru.

Učesnici sastanka očekuju da će neposrednu i kontinuiranu podršku u realizaciji ovog plana u dati i Ministarstvo unutrašnjih poslova KS u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja KS.

Imajući u vidu izuzetan značaj rekonstrukcije ovog dijela tramvajske saobraćajnice, projekat od 583 hiljade KM, a koji finansira Ministarstvo saobraćaja KS, posebno za povećanje sigurnosti tramvajskog saobraćaja, kao i podizanja kvalitete prevoza putnika, apelira se na naše sugrađane da iskažu razumijevanje i na taj način doprinesu uspjenpoj i efikasnoj realizaciji ovog infrastrukturnog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti