Vijesti

Nakon najave Vlade FBiH da će raskinuti ugovor s konzorcijumom INA / MOL - Rusi ciljaju i Energopetrol

31.10.2009. 10:08 / Izvor: Nezavisne novine

Ruska kompanija "Zarubezhneft" razmotriće učešće u privatizaciji sarajevskog "Energopetrola" ukoliko Vlada FBiH raskine kupoprodajni ugovor s hrvatsko-mađarskim konzorcijumom INA/MOL i raspiše novi tender.

Slavko Šćepanović, prvi zamjenik direktora "Optima grupe", preduzeća preko kojeg "Zarubezhneft" upravlja naftnom industrijom RS, kazao je da do sada nisu razmišljali o kupovini pumpi "Energopetrola", koji posjeduje 65 benzinskih pumpi, jer se takva mogućnost nije otvarala. Međutim, nakon izjave premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića da će Vlada najvjerovatnije raskinuti ugovor s hrvatsko-mađarskim konzorcijumom zbog neispunjavanja investicionih obaveza iz privatizacionog ugovora, Rusi će više pažnje usmjeriti u tom pravcu.

"Ne možemo reći da nismo zainteresovani za kupovinu `Energopetrola`, jer bi i druge firme analizirale eventualne nove okolnosti. Ukoliko bi Vlada FBiH zaista raskinula ugovor sa sadašnjim vlasnikom i tražila novog kupca, mi bismo sigurno ozbiljno prostudirali šta bi to za nas značilo i nakon toga se odredili po tom pitanju", izjavio je Šćepanović.

Ukazao je da "Zarubezhneft" planira da, uz postojećih 88 benzinskih pumpi u BiH, do 2015. otvori još 180 pumpi u nekoliko zemalja ovog regiona, najvjerovatnije pod nedavno prezentovanim brendom "Nestro". Ambiciozne planove Šćepanović obrazlaže potrebom prodaje goriva iz Rafinerije nafte u Brodu kada ona poveća godišnju preradu sa trenutnih 1,2 miliona tona na maksimalni kapacitet od 4,2 miliona tona godišnje.

Dušan Bogdanović, stručnjak za naftno tržište, eventualno preuzimanje "Energopetrola" od strane ruskih vlasnika naftne industrije RS ocjenjuje prirodnim tokom objedinjavanja nafnih kapaciteta na cijeloj teritoriji BiH.

"I `Energopetrol` i Rafinerija nafte u Brodu su prije rata bili dio istog sistema i bilo bi sasvim normalno da Vlada FBiH nakon raskida ugovora s INA/MOL novog kupca prvo potraži u `Optimi`", kazao je Bogdanović.

Ulaskom Rusa u "Energopetrol", ističu analitičari, jednim potezom bi se ostvarila dva važna razvojna cilja bh. privrede - maksimalno iskoristili domaći resursi i nanio odlučujući udarac dugogodišnjoj dominaciji kompanije INA na naftnom tržištu BiH.

U banjalučkom društvu "Advantis", koje je nedavno objavilo analizu o ruskom pohodu na energetsko tržište jugoistočne Evrope, vjeruju da je ovo prilika koju Rusi neće olako ispustiti, ocjenjujući da bi kupovinom "Energopetrola" ostvarili višestruku korist.

"Time bi zavladali maloprodajnim tržištem naftnih derivata FBiH, gdje su već preuzeli lanac benzinskih pumpi `Zovko`, čime bi dodatno učvrstili poziciju najjačeg naftnog igrača u BiH i preuzeli ulogu dobavljača većine toplana u BiH. Gledajući iz ove perspektive, čini se da plan prema kojem bi ruske kompanije preuzele većinski udio na tržištu energenata u BiH ne počinje više sa `šta ako`, već `kada`", istakao je Miloš Grujić, investicioni menadžer "Advantisa".

Izražavajući sumnju da MOL nije imao dovoljno sredstava da ispuni investicione obaveze u "Energopetrolu", Grujić smatra da je Uprava te mađarske kompanije svjesno prepustila bh. tržište konkurenciji u želji da sačuva pozicije na domaćem tržištu od napada ruskih i austrijskih kompanija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti