Nakon Njemačke, uskoro mogućnost zamjene vozačkih i sa Italijom

20.08.2014. 13:22 / Izvor: eKapija.ba
Nakon Njemačke, uskoro mogućnost zamjene vozačkih i sa Italijom

Nakon što je u Njemačkoj omogućeno izdavanje vozačkih dozvola, odnosni njihova zamjena za bh. građane koji imaju vozačku izdanu u BiH, sličnu mogućnost građani bi mogli imati i u Italiji.

Nakon što je našim građanima koji borave u Njemačkoj omogućena zamjena vozačkih izdanih u BiH, sličnu mogućnost građani bi uskoro mogli imati i sa Italijom.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH ističu da je tekst sporazuma između BiH i Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola usuglašen krajem lipnja/juna, te će dvije države diplomatskim putem (notama) službeno utvrditi usuglašavanje teksta dok će procedura biti službeno okončana ratifikacijom koja je u nadležnosti Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ipak do praktične primjene u praksi ove mogućnosti zna proći i više od pola godine, što je bio slučaj sa Njemačkom, u kojoj je tek krajem prošlog mjeseca u praksi postala moguća zamjena vozačkih, iako su proceduralne aktivnosti počele krajem prošle godine.

Osim Italije BiH je otpočela i pregovore o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Kraljevinom Španjolskom. Nacrt osnova za vođenje pregovora je već dostavljen na usvajanje Vijeću ministara BiH, a čeka da se španjolska strana očituje o prihvatljivosti teksta sporazuma.

U tijeku su i aktivnosti na usuglašavanju tekstova sporazuma o priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Turskom, a aktivnosti na zaključivanju sporazuma pokrenute su i sa Albanijom, Moldavijom, Makedonijom, Kraljevinom Nizozemskom i Danskom.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti