Nakon objave na portalu Akta.ba: Studenti Mašinskog fakulteta idu na CERN

02.07.2019. 11:36 / Izvor: Akta.ba
Nakon objave na portalu Akta.ba: Studenti Mašinskog fakulteta idu na CERN

Sredstva su dobili kako od privrednih subjekata, tako i od stranih organizacija.

Studenti Mašinskog fakulteta u Sarajevu prikupili su potrebna novčana finansijska sredstva i spremaju se da posjete CERN, najprestižniju naučnu instituciju danas, potvrdila je za naš portal asistentica Džaferović, koja kaže da je objavljeni tekst na portalu Akta.ba bio okidač i pokretač za sve ostale medijske nastupe koje su imali i na radiju i na TV-u.

"Kad je riječ o sredstvima, sredstva nisu u potpunosti prikupljena, ali veći dio jeste. Avio karte su kupljene, smještaj je plaćen tako da nam je to najvažnije", kaže nam ona.

Ubrzo su uslijedili i pozivi, a sredstva su dobili kako od privrednih subjekata, tako i od stranih organizacija. 

"Naime, njemačka nevladina neprofitna organizacija SHL Schuler Helfen Leben nam je odobrila grant u iznosu od 2.400 KM za smještaj što je bilo fantastično! Budući da je smještaj u Švicarskoj izuzetno skup, a CERN-ovski hosteli su svi zauzeti u tom periodu jer dolaze hiljade studenata iz cijelog svijeta, morali smo rezervisati smještaj malo dalje od CERN-a koji je bio i malo skuplji, ali smo novac koji je nedostajao dopunili s donacijama od privrednih subjekata koji su nas pomogli kao što su IGMAN d.d. Konjic, EZEHA ECONOMIC d.o.o. Sarajevo, AM Pneumatik d.o.o. Tuzla i Grawe Osiguranje Sarajevo", ističe ona, dodajući da su imali i podršku jednog pojedinca s određenim iznosom, čije ime ipak ne bi navodila.

Kada je riječ o pomoći državnih institucija, Džaferović navodi da od Federalnog ministarstva obrazovanja nisu dobili nikakvu podršku, ali da su ostvarili kontakt s kantonalnom ministricom Zinetom Bogunić. 

"Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo je bilo vrlo pozitivno u vezi s našom pričom i studijskom posjetom. Poslali smo svu dokumentaciju na email, i printane verzije predali zvanično na protokol pa se nadamo da ćemo dio sredstava dobiti i od Kantonalnog ministarstva, jer nam nedostaje još nekoliko hiljada KM za dnevne troškove prijevoza, hrane i pića", navodi ona.

 

Naglašava da su sretni zbog pozitivnog epiloga, ali da u svakom slučaju ne bi dozvolili da ovakva prilika propadne jer se radi o jedinstvenoj prilici koja se prvi i do sada jedini put pojavila.

"Takvo što ni u kojem slučaju nikad ne bi smjelo propasti zbog finansija. Novac ne kupuje sreću i ne čini ljude ispunjenim, ali omogućava da se ostvare određeni ciljevi, realizuju pozitivne akcije i napišu inspirativne priče koje nas i ljude oko nas čine boljim osobama", kaže naša sagovorica. 

Podsjetimo, profesori iz CERN-a, Evropskog centra za nuklearna istraživanja, pozvali su studente Mašinskog fakulteta u Sarajevu da posjete CERN kao najprestižniju naučnu instituciju danas.

Poziv je uslijedio nakon što su prepoznali njihov rad, odnosno dokumentovani serijal eksperimenata iz fizike u vidu televizijske emisije, a to je nešto što zasigurno nedostaje u javnom prostoru BiH.

Upravo kroz te materijale, koristeći svoje volonterske aktivnosti za popularizacije nauke, prvenstveno fizike na youtube kanalu Enginist Show su ostvarili kontakt sa CERN-om.

To će biti bila prva posjeta ove vrste, jer do sada, nikad nijedna grupa studenata iz BiH nije organizovano posjetila CERN.

Važnost odlaska je tim veća jer se CERN samo jednom u pet godina otvara za posjetioce jer kontinuirano radi na istraživanju.

"Između ostalih aktivnosti koje su planirane u CERN-u, jeste i obuka za sve nas za zvanične trenere za provedbu MasterClass-a koji se odvija u preko 55 zemalja svijeta. Sa završenom obukom, moći ćemo besplatno i samostalno provesti MasterClass i za sve naše učenike i studente iz najaktuelnijih oblasti moderne fizike, a to je upotreba visokoenergetskih i ubrzanih snopova čestica u liječenju najtežih oboljenja", zaključuje asistentica Džaferović.

U pripremama za odlazak u CERN, instalirali su potrebne licencirane softvere, a na kojima je planirano da se radi i po povratku u BiH.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti