Nakon optužbe FUCZ-a da blokiraju korištenje respiratora, Verlab oštro reagovao

14.11.2020. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Nakon optužbe FUCZ-a da blokiraju korištenje respiratora, Verlab oštro reagovao

Federalna uprava civilne zaštite optužio je Verlab da zbog nedolaska njihovih predstavnika respiratori iz Kine još uvijek ne mogu biti korišteni.

Federalna uprava civilne zaštite prozvala je u svom saopćenju verifikacijsku laboratoriju Verlab, optuživši ih da zbog nedolaska njihovih predstavnika respiratori iz Kine još uvijek ne mogu biti korišteni za liječenje bolesnika.

"Svjesni teške situacije izazvane pandemijom COVID -19, imajući u vidu i probleme koji su se pojavili u proteklom periodu oko nabavke medicinske opreme neophodne za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite građanima, Federalna uprava civilne zaštite koristi sve svoje kapacitete kako bi se zdravstvena oprema nabavljena preko FUCZ što prije stavila na raspolaganje zdravstvenim ustanovama", naveli su iz FUCZ-a.

S tim ciljem, poštujući zakonske procedure, proteklih mjeseci su, kako kažu, uradili sve kako bi se i 100 respiratora nabavljenih iz Kine u aprilu stavilo u funkciju. Zbog problema koji su se pojavili prilikom instaliranja i verifikacije u Goraždu i Sarajevu, sve uređaje je nakon toga ovlašteni serviser provjerio u servisu gdje je utvrđeno da se nije radilo o sistemskoj grešci već manjim problemima na nekoliko uređaja koji su otklonjeni. Ispravnost uređaja je dokazana i jučerašnjim instaliranjem 18 respiratora u Kliničkom centru univerziteta u Tuzli, nakon čega su serviseri direktoru UKC Tuzla u Tuzli uručili certifikat kojim se potvrđuje ispravnost ovih uređaja i njihova bezbjednost za upotrebu u medicinske svrhe.

"Nažalost, zbog nedolaska predstavnika verifikacijske laboratorije Verlab, respiratori još uvijek ne mogu biti korišteni za liječenje bolesnika. S ciljem što bržeg stavljanja respiratora u upotrebu, imajući na umu povećanje broja oboljelih, FUCZ je osigurao da serviseri "Dre Medical" d.o.o. instaliraju i 16 respiratora, iz Kine, u Kliničkom univerzitetskom centru u Sarajevo. Nažalost, ni ovih 16 respiratora trenutno ne može biti na raspolaganju bolesnicima, jer kako nas je Verlab obavijestio, većina uposlenika firme je u izolaciji", navode iz FUCZ-a.

Imajući u vidu sve navedeno, u FUCZ-u kažu da će biti prisiljeni pokrenuti pravne procedure kako zbog utvrđivanja obaveza koje proizilaze iz ugovora FUCZ s Verlabom, tako i zbog netačnih informacija u pojedinim medijima.

Iz kompanije Verlab su se oglasili saopćenjem navodeći da su dužni reagovati na ovakve natpise.

"Zaista nam nije jasno na osnovu čega je neko došao do zaključka da Verlab može na bilo kakav način blokirati upotrebu 100 respiratora iz Kine!? Naime, Verlab još uvijek nije ni pogledao ove respiratore. Mi smo na vrijeme obavijestili FUCZ da ćemo iduće sedmice biti u mogućnosti izvršiti zakonsku verifikaciju svih respiratora koji se u međuvremenu instaliraju, a sve u skladu sa potpisanim ugovorom. Zaista smo iznenađeni da pojedine strane ne prepoznaju profesionalnost Verlaba", ističu iz Verlaba.

Napominju da su iznenađeni da niko nije čestitao uposlenicima Verlaba što su prilikom prošle instalacije otkrili da respiratori nisu bili podešeni i instalirani kako treba (iz izjava vidimo da oni koji su vršili instalaciju nisu imali dovoljna znanja o tome).

"Zaista smo iznenađeni da niko nije prepoznao kakve smo potencijalne posljedice spriječili za sve pacijente. Ne, takve vrijednosti se u ovoj državi ne cijene. Međutim gospodo, mi smo radili i radit ćemo isključivo profesionalno i objektivno, bez obzira o kome i o čemu se radi! Ukoliko se u budućnosti nastave slični pokušaji lažnog optuživanja Verlaba, bit ćemo primorani da sve učesnike ovih procesa tužimo za narušavanje ugleda i štetu koju nam nanose", poručili su u saopćenju iz Verlaba.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti