Nakon poništenja poziva maloj privredi u USK, dio dokumentacije će se moći koristiti na novom pozivu

21.01.2021. 10:19 / Izvor: Akta.ba
Nakon poništenja poziva maloj privredi u USK, dio dokumentacije će se moći koristiti na novom pozivu

Sredstava namijenjena za podršku maloj privredi su na podračunu i osigurana te će kroz novi javni poziv biti i utrošena.

Poništeni javni poziv koji je raspisalo Ministarstvo privrede USK i to za odabir korisnika sredstava po "Programu podrške subjektima male privrede i obrtima za 2020. godinu", izazvao je veliki revolt malih privrednika i obrtnika u ovom kantonu.

Naime, nakon što su zainteresovani privrednici i obrtnici prikupili, ovjerili i predali pregršt potrebne dokumentacije, umjesto da dobiju rezultate odobrenih sredstava, dobili su informaciju o poništenju poziva.

"Previše je novca za papire potrošeno i kad se sve završilo i poslalo i kad se trebalo odrediti kome se dodjeljuju sredstva, Ministarstvo je samo povuklo javni poziv pod izgovorom neke tačke iz zakon i ponovo sitni narod ostao bez ičega, još se dodatno potrošio na papirologiju. Lijepo od naše države", kaže jedan od ogorčenih obrtnika ovog kantona.

Ministar privrede USK Nijaz Kadirić naglašava da Ministarstvo nije uskratilo podršku privrednicima nego će obnoviti javni poziv zbog velikog broja nedostataka i nepotpune dokumentacije kod velikog broja aplikanata.

Sredstava namijenjena za podršku maloj privredi su na podračunu i osigurana te će kroz novi javni poziv biti i utrošena.

"Ministarstvo privrede je u 2020 godini realiziralo i isplatilo 1,5 miliona KM privredi USK-a. Drugi poziv od 1,1 milion KM je poništen iz razloga što velika većina, tačnije 80% zahtjeva, nisu bila u skladu sa Javnim pozivom. Kako se ne bi postigao željeni efekat podrške privredi odlučili smo da poništimo pomenuti javni poziv i raspišemo novi odmah po usvajanju budžeta. Sredstva od 1,1 milon KM ostaju na podračunu za namjenu poticaja privredi i neće biti preusmjerena u druge svrhe, istakao je Kadirić za Akta.ba.

Na pitanje da li će obrtnicima biti nadoknađena potrošena sredstva koja su potrošila za prikupljanje potrebne dokumentacije, ministar privrede kaže da, nažalost, ne postoji mogućnost naknade utrošenih sredstava za dokumentaciju.

"Međutim, Ministarstvo će u novom pozivu maksimalno olakšati apliciranje sa minimalnom neophodnom dokumentacijom kako bi velika većina aplikanata prošla na novom javnom pozivu. Dio ovjerene dokumentacije će se moći koristiti i na novom pozivu", poručio je ministar.

S ciljem bolje pripreme javnog poziva u 2021. godini, napominje da je Ministarstvo imenovalo Komisiju koja će sačiniti program poticaja, u čijem radu po prvi put učestvuju i predstavnici Obrtničke i Privredne komore USK-a. 

"Smatramo da na ovaj način možemo najbolje odgovoriti zahtjevima privrednika USK-a. Budžet USK-a, nažalost, nema veće mogućnosti podrške privredi i neophodna je podrška Vlade FBiH u ovom procesu. Premijer Novalić nam je na nedavno održanom sastanku obećao da će USK dobiti podršku za poticaje privredi. Nadam se da će tako i biti", istakao je on.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti