Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Nakon poplava mogućnost pogoršanja epidemiološke situacije

18.05.2014. 18:19 / Izvor: Fena

Epidemiološka situacija poslije poplava  može se ocijeniti nesigurnom, sa tendencijom pogoršanja. Do sada je bila aktuelna borba za živote, a sada predstoji period borbe za očuvanje zdravlja ljudi, akcentirano je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović je kazao da svi profesionalci iz sektora zdravstva, zajedno sa pripadnicima civilne zaštite, na terenu rade prvu i osnovnu stvar, a to je spašavanje ljudi, ali da je naredni segment, koji je mnogo bitan, segment posljedica sadašnjeg stanja na budući period u zdravstvenom sistemu FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler je istakao da Krizni štab, koji radi pri Ministarstvu zdravstva i u koordinaciji sa Federalnom upravom civilne zaštite, u stalnom je  zasjedanju od 15. maja.

- Do sada smo se borili i borimo se za živote, a ono što predstoji je period borbe za očuvanje zdravlja našeg stanovništva - akcentirao je Ler.

Kazao je da je iza poplava ostaje haos, ostaju leševi uginulih životinja, a ugroženo je  vodosnabdijevanje,  koje je apsolutni prioritet.

 Sa epidemiološkog stanovištva, kazuje Ler, osnovni prioritet je sprječiti pojavu masovnih, prije svega crijevnih zaraznih oboljenja, među kojima prijete enterokolitis, ali i trbušni tifus i zarazna žutica.

- Epidemiološka situacija, do ovog trenutka može se ocijeniti nesigurnom iz razloga što nemamo odgovarajuće uslove života, sa tendencijom pogoršanja, ka nepovoljnoj situaciji - naglasio je Ler.

Pomoćnica resornog ministra Marina Berka je kazala da je Štab u stalnom kontaktu sa kantonalnim ministarstvima zdravstva i sa zdravstvenim ustanovama na ugroženim područjima te da prati njihove potrebe.

Saradnju među kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo sa službama civilne zaštite ocijenila je veoma dobrom, a kazala je da te ustanove nemaju problema kad su u pitanju ljuski kapaciteti, ali da se problemi javljaju u vidu nedostatka lijekova.

- Nedostatak lijekova je problem, rezerve su potrošene na nivou kantona, a do sada je bilo teško i dostavljati lijekove. Mi smo im uspijevali proslijeđivati lijekove, a sada imamo i vijest da stižu velike količine lijekova, donacija iz inostranstva - kazala je Berka.

Berka je apelirala da se stanovništvo ponaša i djeluje samo po uputama stručnih institucija bilo šta da je u pitanju, klizišta, odlaganje uginulih životinja ili neka slična situacija.

Vezano za uginule životinje i širenje zaraza, na konferenciji je istaknuto da su i za taj problem pripremljena rješenja, a u rješavanje su uključeni veterinarski stručnjaci i predstavnici Federalne inspekcije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti