Nakon prestižne nagrade u Japanu: GIKIL krenuo u realizaciju druge faze TPM metodologije

03.11.2009. 11:37 / Izvor: eKapija.ba
Nakon prestižne nagrade u Japanu: GIKIL krenuo u realizaciju druge faze TPM metodologije

Global Ispat koksna industrija Lukavac (GIKIL) prva je koksara izvan Japana koja je dobila prestižnu svjetsku nagradu za odličnost u oblasti industrije za napredak, koja se svake godine dodjeljuje u ovoj zemlji. Kako je planirano u protekloj godini je uspješno realizirana prva fazu rada po tzv. TPM metodologiji. Radi se o Totalno produktivnom održavanju (TPM), u okviru kojega je GIKIL stabilno krenuo u drugu fazu realizacije ove metodologije, s ciljem da ostane konzistentan u onome što je dosada postigao, saopćeno je iz ove kompanije.

Osnovni cilj GIKIL – a jeste da dobije status kompanije sa svjetskim renomeom i poveća svoju profitabilnost. Kako ističu iz Menadžmenta postoji master plan da GIKIL postane kompanija "na svjetskom nivou" i da bi se dosegnuo najveći nivo, bit će potrebno od 6 do 8 godina.

"U proteklih pet godina rada na TPM-u, uspjeli smo da prođemo prvu fazu, to je TPM nagrada za odličnost, a sljedeći korak jeste da se ostane konzistentan onome što se dosada postiglo, a ovaj drugi korak tzv. druga nagrada nastoji se završiti do 2011. godine. Ako ovo uspješno prođe, dvije godine bit će potrebno da se dostigne specijalna nagrada, nakon toga ima još jedna napredna specijalna nagrada koja također obuhvata dvije godine rada, znači 2018. godine dobiva se nagrada za kompaniju na svjetskom nivou. Sve razvijene zemlje koriste TPM metodologiju, dok smo mi prva kompanija u BiH", objasnio je TPM menadžer Susheel Bhat.

Naime, TPM metodologija podrazumijeva otklanjanje određenih propusta u poslovanju, sistematski po funkcijskim jedinicama kompanije. Uz pomoć TPM metodologije aktivnosti u okviru kompanije koje nemaju vrijednost, definišu se i kasnije eliminišu, otklanjanjem tih gubitaka povećava se profitabilnost kompanije.

GIKIL je jedina koksno-proizvodna kompanija u cijelom svijetu, koja je van Japana, dobila prestižnu nagradu za uspješno realiziranu prvu fazu – nagradu za odličnost.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti