Vijesti

Nakon preuzimanja Eurošpeda d.o.o. u Tuzli otvorena nova poslovna jedinica preduzeća "Meridian" a.d. iz Banja Luke

20.08.2008. 14:24 / Izvor: Banjalučka berza

Menadžment preduzeća "Meridian" a.d. Banja Luke dugoročnu politiku i strategiju razvoja bazira na jačanju tržišne pozicije u segmentu špediterskih usluga na području BiH, te paralelnog razvoja logističkih sistema, s ciljem da Meridian a.d. izraste u međunarodnog logističara.

Planom za 2008. godinu predviđeno je otvaranje nove poslovne jedinice na području opštine Tuzla, koja bi pored osnovne djelatnosti razvijala i djelatnost zbirnog transporta.

Dosadašnje iskustvo je pokazalo da je brže i jednostavnije preuzeti poslovnu jedinicu nekog preduzeća, odnosno preduzeće, nego osnivati poslovnu jedinicu što zahtjeva pronalaženje adekvatnog poslovnog prostora, kadrova, obezbjeđenje potrebnih dozvola i drugih radnji koje su potrebne da bi poslovna jedinica počela sa radom.

U tom kontekstu su obavljeni razgovori sa osnivačem EUROŠPED-a d.o.o., Društvom koje ima značajno učešće na tržištu špediterskih usluga na području RC Tuzla.

Nakon uspješno obavljenih pregovora, izvršeno je preuzimanje EUROŠPED-a d.o.o. Dana 16. 08. 2008. godine sa radom je počela nova poslovna jedinica "Meridian" a.d. P. J. Tuzla . Za realizaciju ove investicije utrošeno je cca 250.000,00 KM, a korištena su sredstva pribavljena putem II emisije akcija.

Preuzimanjem EUROŠPEDA-a "Meridian" a.d. je ostvario povećanje tržišnog učešća na niovou BiH u segmentu špediterskih usluga, takođe povećanje broja kvalitetnih komitenata, te postizanje veće mogućnosti reprezentovanja i plasiranja usluga zbirnog transporta, preuzimanje kadrova koji su edukovani za obavljanje špediterskih poslova.

Prethodno navedeni efekti investiranja predstavlju osnov za ostvarenje većeg profita, međutim za "Meridian" je mnogo važnije zauzimanja strateške pozicije na ovom tržištu, koja će omogućiti razvoj budućeg logističkog centra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti